Seth Godin ne explică de ce comoditatea ne împiedică să ne dezvoltăm

Unul dintre cei mai vânduți autori de cărți de afaceri, Seth Godin, ne atenționează că tendința de a avea o viață comodă ne împiedică să ne dezvoltăm.

Se pare că în în prezent oamenii petrec mai mult timp cu smartphone-urile, decât cu alți oameni, iar producătorii de telefoane inteligente și aplicații depun tot efortul pentru ca orice interacțiune pe care o facem online să devină și mai comodă.

Comoditatea se vinde.

Aceasta este principala directivă a culturii noastre, începând cu anii 60. Noi suntem de acord cu ceva satisfăcător, doar ca să fie cât mai comod. În acest fel, au apărut modalități prin care șoferii pot comanda și primi mâncarea aflându-se în mașină, cuptoarele cu microunde sau telecomenzile.

Tendința spre comoditate ne afectează și deciziile pe care le luăm în legătură cu învățământul. E mai comod a se realiza teste standardizate și de a se respecta planuri stricte de învățământ, decât a se găsi abordări individuale pentru fiecare elev în parte. Și e mai comod a se crede că pentru studiul continuu e suficient să se citească o descriere a unui lucru, decât să se realizeze acest lucru.

Cu părere de rău, noi confundăm comoditatea economiei fizice a timpului cu comoditatea care înseamnă că nu ne dezvoltăm în căutarea a ceva mai bun.

Învățământul trebuie să fie incomod, pentru că acesta presupune efort și disconfort, necesare pentru a ajunge de la ceea ce avem la ceea ce dorim să obținem. Internetul ne oferă mai multe posibilități ca oricând și dacă vom fi suficient de atenți, vom putea folosi această comoditate pentru a studia punctele incomode, pe care trebuie să le cunoaștem.

Mai jos poți vedea discursul integral despre învățământ a lui Seth Godin.