9 FRAZE pe care nu i le-am spus copilului meu înainte de școală, dar trebuia!

Uneori, îți dorești să te întorci în trecut și să-i spui copilului tău unele lucruri, la care nu te-ai gândit înainte. Și nu e o simplă frază: “Nu-ți fie teamă, te vei descurca”, dar cuvinte adevărate și eficiente, care îl vor proteja de stresuri și îngrijorare inutilă.

Lista de sfaturi pentru copilul care merge în clasa întâi ar fi arătat așa:

1.Nu alerga după note mari

Nu există valoare în ele. Tu singură îți stabilești limita, în interior, nu conform listei de evaluări în registru.

2. Nu ești obligată să legi prietenii cu nimeni, e suficient să fii amabilă.

Da, cărțile despre prietenia din școală – sunt frumoase. Dar se poate întâmpla ca în acest colectiv să nu existe omul ”tău”. Nu-ți face griji, încă vei întâlni prieteni adevărați.

3. La școala deja nu mai există “copii drăguți”

Ajungi într-un colectiv care a adunat deja personalități complete, deși încă în  creștere. Chiar din prima zi se construiesc relații. Încearcă să te încadrezi în colectiv cu demnitate. Nu te lăsa ofensată.

4. Nu intra în relații de agresiune

Dacă în colectiv s-a ajuns la o astfel de situație – nu trebuie să faci parte din turmă, care îl calcă în picioare pe cel slab. Și spune-mi despre situația asta. Voi găsi adultul potrivit în școală, care va pune capăt aceste situații.

5. Nimeni nu are dreptul să râdă de tine și să te umilească. În special profesorul.

Există profesori care iubesc să ridiculizeze public unele greșeli. Deci, să știi că acest lucru este inadmisibil!

6. Profesorul nu este o autoritate indiscutabilă

Cu tot respectul față de misiunea profesorului, am văzut în viața mea diferiți profesori, încât nu i-aș spune niciodată copilului meu că “profesorul are întotdeauna dreptate”. Nu, nu are. Se întâmplă că profesorul greșește.

7. Ești mică, dar asta nu înseamnă că nu poți fi respectată

Dacă nu dorești să mănânci – ai dreptul să nu faci asta. Dacă vrei să mergi la toaletă – poți ieși, avertizând profesorul. Cere respect față de tine, dar respectă-i și pe alții.

8. Nu poți fi amenințată

”Îți sparg telefonul.”, “Strânge-ți părul, în caz contrar o să ți-l tund.” Toate astea  să mi le spună mie, nu ție. Și voi găsi un răspuns, crede-mă.

9. În orice situație, să știi că ai protecție. Această protecție sunt eu.

Poți să mă suni în orice moment și să-mi spui orice. Iar eu te voi ajuta să rezolvi orice situație dificilă. Sunt alături de tine, întotdeauna!