Încearcă să le eviți: 7 porunci ale unui om veșnic nefericit

Circumstanțele vieții și fericirea, de fapt, nu sunt într-o legătură foarte strânsă. Psihologii Universității din California, care au studiat fericirea, au ajuns la concluzia că genetica și situațiile vieții influențează doar în proporție de 50% nivelul fericii unei persoane. Restul depinde doar de ea însăși. Iată de ce trebuie să fii atent la aceste obiceiuri, ca să nu-ți distrugă viața.

1. Aștepți viitorul. Mulți dintre noi spun că o să fie fericiți atunci când… ( o să am un alt job, o să-mi găsesc un nou iubit ș.a.) dar de fapt aceste lucruri nu schimbă nimic. Încearcă să fii fericit în momentul de față, pentru că nu ai nicio garanție referitor la viitor.

2. Nu pierde prea mult timp și efort pentru noi achiziții.  Oamenii săraci într-adevăr se simt fericiți atunci când situația lor financiară se îmbunătățește, însă după un anumit venit, banii nu mai schimbă nimic.  Dacă ai obiceiul de a te fugări după lucruri, cel mai probabil vei fi nefericit. După o ulterioară cumpărătură nu vei simți decât dezamăgire și vei ignora lucruri care te pot face într-adevăr fericit: prieteni, apropiați, hobby.

3. Stai acasă. Atunci când suntem nefericiți, apare o dorință de a comunica mai puțin cu oamenii. Este o greșeală foarte mare: comunicarea, chiar dacă nu primești mare plăcere de la ea, are un efect foarte pozitiv asupra dispoziției. Poți avea zile când vrei să stai în pat și să nu vorbești cu nimeni. Important e ca acestea să nu devină un obicei.

4. Te simți o victimă. Oamenii nefericiți tind să creadă că viața e grea și că nu se supune controlului. Lumea este împotriva lor și ei nu pot face nimic cu asta. Problema acestei filosofii este că ne oferă sentimentul de vulnerabilitate și nu ne lasă să acționăm pentru a ne schimba viața.

5. Pesimismul. Gândurile se materializează. Atunci când aștepți ceva rău, crește  probabilitatea că ți se va întâmpla ceva rău. E greu de scăpat de aceste gânduri pesimiste, însă doar până vei conștientiza că sunt iraționale.

6. Plângerile. Plângerile aduc și mai multă energie negativă după sine. La un moment dat ele încetează să mai aibă un efect terapeutic și îți alimentează și mai mult nemulțumirea.

7. Ignori problemele sau exagerezi în privința lor. Oamenii fericiți sunt gata să-și recunoască greșelile și responsabilitățile. Cei nefericiți din contra, văd un pericol în greșeli și probleme, de aceea încearcă să le ascundă. În alte cazuri însă nefericiții exgerează în privința lor și cred că o singură nereușită le face viața nefericită.