Dezvăluirile unui psihiatru:,,Am reușit să devin un om de succes, chiar dacă am avut o copilărie cruntă!”

Recent a fost elaborat un studiu, pentru a stabili cum copilăria grea influențează calitatea vieții pe viitor și probabilitatea de moarte prematură.

Adverse Childhood Experiences Study (ACES) a stabilit 10 factori severi de risc din copilărie care influențează negativ viitorul omului, cum ar fi divorțul, alcoolismul părinților, dependența de droguri, molestarea sexuală, violența în familie, precum și bolile psihice la un membru în familie.

Potrivit acestor cercetări, dacă ai fost supus la patru și mai mulți factori din această listă, șansele tale de a avea o viață fericită sunt foarte mici, iar cele de a deveni un ratat sunt foarte mari. Desigur, statistica rămâne doar statistică, iar șansele rămân a fi doar șanse.

Așa a fost să fie, că scorul meu potrivit acestui test ACES este de 8 puncte. Cu un asemenea rezultat, șansele mele de a deveni un om de succes erau atât de mici, încât nimeni nu ar fi mizat pe mine că voi reuși prea multe în viață.

Am avut un tată, care suferea de psihopatie, apoi un tată vitreg, care era abuziv și alcoolic. Mama la fel suferea de alcoolism și a divorțat de două ori. Am văzut cum mama mea era abuzată fizic. Aveam grijă singur de mine deoarece adulții erau pierduți în băutură.

După ce am ajuns să trăiesc la internat, am fost abuzat sexual de către personalul masculin de acolo. Sufăr de două tipuri de dizabilități de învățare – tulburare hiperchinetică cu deficit de atenție (ADHD) și dislexie, anume din acest motiv am fost trimis la internat la vârsta de doar 10 ani.

Acum, am 68 de ani, sunt căsătorit din anul 1988 cu aceeași femeie minunată. Avem 3 copii mari deja, sunt doctor habilitat în medicină, psihiatru pentru copii și adulți specializat în dizabilități de învățare, evident. Sunt autor a 20 de cărți, care s-au vândut în 2 milioane de exemplare în toată lumea. Primesc pacienți în fiecare zi în oficiile mele din Boston și New York și sunt în proces de a-mi extinde centrele pentru a ajuta cât mai mulți oameni.

Până a începe să scriu memoriul ,,Because I Come From a Crazy Family: The Making of a Psychiatrist” (Pentru că provin dintr-o familie nebună: Cum am devenit psihiatru) nu am analizat niciodată cât de neobișnuită a fost viața mea. După toate prin câte am trecut, nu analizam, pur și simplu trăiam.

Niciodată nu m-am gândit la lupta pe care o duceam în fiecare zi. Abia atunci când am privit în trecut și am scris despre copilăria mea, analizând studiile făcute în baza suferințelor trăite de copii ca și mine, am realizat cine am ajuns să devin. Cum s-a întâmplat asta? Oare cum am reușit să înving aceste prognoze ale oamenilor de știință? Cum am ajuns un om de succes în pofida faptului că am avut o copilărie atât de grea?

În cartea mea am descris copilăria mea și cum am ales să devin psihiatru, astfel lăsând cititorul să decidă care este răspunsul. Dar acum vreau să îm expun părerea proprie, de ce norocul mi-a zâmbit și am reușit să trăiesc o viață atât de frumoasă, necătând la toate cele întâmplate.

Ceea ce m-a salvat poate fi rezumat într-un singur cuvânt – dragostea. Dragostea sub diferite înfățișări, dragostea întâmplătoare, dragostea intenționată, dragostea scurtă, dragostea îndelungată, dragostea rușinoasă, dragostea frântă și readusă la viață. Oricare fel de dragoste îți poți imagina.

Este trist cât de dificil poate fi uneori să găsești dragostea, și cât de înspăimântați unii oameni pot fi de ea.

Pe lângă dragoste mai am câteva răspunsuri concrete, multe dintre ele evidente: rămâi printre prieteni, învață să ierți, adoptă un animal de companie, plimbă-te, admiră cerul și natura din jur, bucură-te de viață indiferent de ce a fost. Nu te lăsa marcat de trecut. Tu îți construiești viața cu propriile mâini și cu propriile decizii.

Autor: Edward Hallowell, doctor habilitat în medicină, psihiatru, expert în ADHD