Iată de ce mersul este cel mai bun exercițiu: 7 argumente științifice

Mersul este un exercițiu simplu, accesibl și benefic. Acesta este un proces firesc pentru organismul nostru, iar noi încercăm să-l limităm cât mai mult: ne urcăm în mașini și ne parcăm cât mai aproape de locul destinației, ca să nu avem de mers prea mult pe jos. Oamenii au inventat tot felul de lucruri numai să meargă mai puțin: escalatoare, lifturi, Segway, automobile, canapele.

În timp ce mersul este un beneficiu atât de mare pentru organism și iată de ce:

1. Mersul este un alergat lent

Efectul unui exercițiu fizic depinde de 3 elemente: intensitate, durată și frecvență. La simplu spus poți alerga cu viteză sau poți face același efort încet, parcurgând aceeași distanță într-un timp mai îndelungat – rezultatul va fi cam același, cu excepția duratei de timp.

American Heart Association și American College of Sports Medicine recomandă să mergem câte 30 de minute pe zi minim 5 zile pe săptămână sau să alergăm câte 20 de minute pe zi de 3 ori pe săptămână.

2. Arderea caloriilor în timpul mersului nu este cu mult mai redusă decât în timpul alergatului

De exemplu, o persoană de 70 de kg arde în timpul alergatului 500-600 de calori pe oră, aceeași persoană va arde 250 calorii pe oră în timpul mersului. Respectiv, tu decizi ce ți se potrivește mai bine: să alergi o oră sau să te plimbi 2-3 ore. Efectul va fi același.

3. Știința despre beneficiile mersului: 18 cercetări credibile

Hipocrate a spus încă cu 2400 de ani în urmă: „Mersul este cel mai bun leac pentru om”.

Iar în zilele noastre, doi savanți de la University College London au realizat o meta-analiză a tuturor cercetărilor despre mers dintre anii 1970 și 2007. Ei au studiat 4295 de articole din care au ales 18 cercetări, ce au corespuns nivelului înalt de încredere.

Aceste 18 cercetări au cuprins 459833 de oameni, care nu sufereau de boli ale inimii cel puțin la începutul studiului.

Așadar, iată care au fost concluziile confirmate:

-Mersul regulat reduce riscul bolilor cardiovasculare cu 31%;

-Probabilitatea de a deceda în acești 11,3 ani de monitorizare, la cei care merg regulat era cu 32% mai mică decât la cei care nu făceau mișcare.

4. Încă o listă cu efecte pozitive 

Alte studii au mai scos în evidență câteva beneficii importante ale mersului.

Reducerea riscului:

-demenței;

-diabetului;

-depresiei;

-cancerului de colon;

-obezității.

5. Prin ce e mai bun mersul decât alergatul

Diferența dintre aceste două exerciții nu este doar în viteză. În timpul alergatului, persoana se află o parte de timp în aer. Atunci când aterizează, alergătorii își supun corpul unui stres de 3 ori mai mare decât greutatea lor. Alergând dinamic un kilometru, picioarele alergătorului se ciocnesc în timpul aterizărilor pe pământ cu aproximativ 100 de tone. În acest fel alergatul poate întări organismul, dar și îi poate dăuna.

Riscul de a primi o traumă în timpul mersului este de doar 1-5%, iar în timpul alergatului de 20-70%.

6. Beneficiul mersului pe scări

Cardiologii le spun pacienților că sunt pregătiți fizic pentru sex, dacă pot urca fără probleme 2-3 etaje.

De asemenea, un studiu realizat la Harvard a relevat că oamenii care urcau în medie 8 etaje pe zi erau supuși riscului de deces cu 33% mai puțin decât cei care nu ridicau scări.

7. Mersul sau genetica?

Acele 18 studii abordate mai sus au scos la iveală următoarea întrebare: anume mersul este motivul beneficiului pentru sănătate sau pur și simplu oamenii genetic mai sănătoși sunt predispuși să meargă mai mult?

O cercetare amplă realizată în Finlanda a oferit răspunsul. La aceasta au participat 16 000 de gemeni. Aceștia au fost monitorizați timp de 20 de ani. Astfel s-a stabilit că cei care mergeau minim 30 de minute cel puțin 6 ori pe lună riscau cu 43% mai puțin să decedeze decât cei care nu făceau mișcare deloc.

De asemenea, s-a demonstrat că dacă unul dintre frați făcea efort fizic, iar celălalt nu – cel din urmă risca cu 56% mai mult să înceteze din viață în acești 20 de ani.

Foto: alegesanatos.ro