3 fețe ale Narcisistului în basmele pentru copii

Tipurile personalității narcisiste sunt diverse și aparent invizibile, pentru că deseori se ascund după un personaj fictiv, dar după o examinare mai atentă, în relații sau în terapie, aceștia manifestă trăsături de caracter și comportament clare. Vă propun să observăm tipurile de personalitate narcisistă pe exemplul personajelor literare din basme, în care ei sunt prezentați oarecum grotesc, dar pot fi recunoscuți.

1.Bestia – din basmul “Frumoasa și bestia” (tipul pasiv-agresiv).

Monstrul – creatura respinsă de toată lumea, trăiește singur, așteptând pe cineva să vină și să aibă grijă de el. Ca un vampir, el parazitează pe loialitatea fetei sărace, care voluntar devine captivă, asumându-și involuntar rolul de victimă a unui stăpân-terorist. El este groaznic în mânia lui egoistă: “Vei lua cina numai cu mine sau vei rămâne flamandă!” Toți cei din jurul lui sunt obligați să știe ce are nevoie și să se supună direct dorințelor lui! Furia narcisistă se schimbă pe supărarea copilărească: “Dacă pleci, voi muri fără tine”.

Acest comportament este adesea demonstrat de narcisiștii-alcoolici, precum și de cei dependenți de jocuri de noroc, droguri. Pentru el singurătatea este intolerabilă, iar față de rudele sale demonstrează sadismul psihic, cruzimea (lipsa de respect și neglijarea intereselor, autonomia, nevoile partenerului, diminuarea demnității, insulte) și indiferența cinică.

Povestea se încheie cu nuntă, dar Frumoasa nu știe că dimineața se va trezi din nou cu Bestia.

2. Regina zăpezilor sau Elsa din filmul “Inima de gheață” (personalitate paranoidă).

Din copilărie, micuței Elsa i s-a insuflat că ea este un copil special, că are un har pe care nu-l poate folosi.  Și ce-i rămâne acestei fetițe care știe despre abilitățile sale, dar nu le poate folosi, nu-și poate declara deschis individualitatea? Are doar o cale de ieșire – să se ascundă de toată lumea în camera ei. E mai bine să renunțe la relații, decât să aibă o teamă constantă de evaluarea negativă a altora, pentru că oricum nu-i înțeleg “trăsăturile”, nu văd abilitățile ei grandioase, ceea ce înseamnă că nu sunt vrednici să stea alături de ea.

Principalul tipar al comportamentului acestui tip de Narcisism este evitarea relațiilor profunde, teama de a nu se accepta pe sine, cea adevărată, proiecția părților negative ale Eului asupra celorlalți, setarea interioară “Totul este împotriva mea” și doar în singurătate se simte ca o Regină a împărăției frigului,  limitată de zidurile unui castel de gheață.

3. Regina din basmul Alba ca Zăpada(narcisistul falic).

Acest tip este fixat pe aspect și pe tot ceea ce ține de atributele exterioare ale superiorității și perfecțiunii: haine, mașină, apartament, iaht, soț/ soție frumoasă. “Oglindă, oglinjoară cine e cea mai frumoasă în țară?”, iar oglinda îi răspunde: ”Tu ești cea mai frumoasă, fără îndoială!” Doar un singur lucru îi umbrește viața Reginei – frumoasa Alba ca Zăpada, frumusețea căreia îi provoacă invidie și dorința de a o distruge.

Acest tip de narcisism este destul de răspândit în rândul oamenilor publici, celebri. Bărbații de acest tip au un aspect pronunțat bărbătesc, ei își subliniază mușchii, propriul corp pentru ei este un falus, de care sunt infinit de mândri. Femeile au, de asemenea, un aspect luminos, atractiv. Dacă aceste două personalități se întâlnesc, povestea lor devine un eveniment public, însoțit de multă extravaganță, iar după ce obțin totul unul de celălalt, ei se despart cu certuri, scandaluri, împărțind proprietățile, copiii și câinii.