Iată cum poți alege bărbatul potrivit: 2 Strategii de Succes

”De ce aleg mereu bărbați nepotriviți? ”, “De ce întâlnesc doar astfel de bărbați?” ”Ce e în neregulă cu mine?” Astea sunt cele mai frecvente întrebări adresate psihologului. Din start vreau să vă spun, că nu întotdeauna în spatele incapacității de a alege este o problemă psihologică gravă.

Cum apar relațiile ”neclare”?

Adevărul e că unele fete, sub influența diferitor factori (sentimente puternice, ceasul biologic, presiuni din partea rudelor și societății, teama de singurătate) la un moment dat “pierd ținta”. Și pentru rolul “celui potrivit” – aleg primul bărbat care le iese în cale. Aici, de regulă, se începe o relație ”neclară”.

După un timp, se vede clar că “cel ales” nu manifesta prea mult interes, decât pentru o noapte de amor și nu planifica o relație serioasă.

Relațiile după scenariu

Una dintre cele mai populare explicații de ce femeia alege bărbatul nepotrivit – este prezența unui scenariu subconștient. Acesta este strâns legat de prezența traumelor psihologice, istoria maturizării în familia părintească, experiența violenței și a codependenței.

Un exemplu “clasic”: fiicele alcoolicilor, care își jură că nu-și vor lega viața cu un partener care are acest viciu, în cele din urmă aleg exact parteneri dependenți de droguri sau alcool. Și această poveste se poate repeta de câteva ori.

Având în vedere că populația noastră nu are cel mai înalt nivel de alfabetizare psihologică, aceste femei ajung la psiholog, având deja “experiența” vizitelor la magicieni și parapsihologi care le-au tratat de vrăji, deochi și “blesteme”.

Două strategii de succes

Pentru femeile care din diverse motive, au început să construiască relații noi, există două strategii de succes:

STRATEGIA #1. Reducerea nivelul

Cu vârsta, devenim mai toleranți la neajunsurile altora și, adesea, revizuim ceea ce în tinerețe ni se părea că sunt defecte.

Vorbesc despre acel proces intern, când “zgârcenia” treptat se transformă “cumpătare”, “aspectul frumos” – în ”potențiala infidelitate, “ciudățeniile și capriciile” – semne ale infantilismului învechit etc.

STRATEGIA #2. Menținerea nivelul

Este o strategie mai rară. De câteva ori am întâlnit femei care o lungă perioadă de timp și-au căutat partenerul potrivit, indiferent de “restricțiile” și “temerile” care păreau semnificative pentru alții. Au căutat, până l-au găsit pe cel care li se potrivește complet.

Iar pentru aceasta nu trebuie să-ți fie teamă de singurătate, trebuie să te cunoști bine și trebuie să știi ce este cu adevărat important pentru tine într-o relație.