Simplu și eficient: Iată cum puteți stimula Hormonii Fericirii

Dopamina, endorfinele, oxitocina, serotonina… Oare putem stimula producția acestor hormoni? Putem deveni mai fericiți, ca rezultat? Am găsit răspunsul la aceste întrebări în cartea “Hormonii fericirii” de Loretta Graziano Bruining, profesor la Universitatea din California.

“Hormonii fericirii” se sintetizează activ în momentele în care creierul identifică evenimente sau fenomene care pot avea un impact pozitiv asupra supraviețuirii noastre. Apoi, nivelul acestor hormoni în organism brusc scade până la următorul caz “plăcut”. Fiecare dintre aceste substanțe neurochimice “conectează” în om o senzație pozitivă specifică.

Dopamina
”Acest hormon creează sentimentul de bucurie, atunci când omul găsește ceva necesar.” – explică autoarea. În plus, dopamina ne motivează să obținem ceva necesar, chiar dacă pentru asta depunem un efort considerabil. Perspectiva atingerii obiectivului stimulează producția de dopamină.

Cum puteți stimula producția de dopamină? Gândiți-vă, ce scopuri (la serviciu, la școală sau în viața de zi cu zi) vă aduc bucurie. Poate că e vorba de rezolvarea unor probleme matematice sau faptul că astăzi ați alergat cu 1 km mai mult decât ieri. Observați chiar și cele mai mici victorii.

Endorfinele
Acest hormon formează sentimentul de ușurință și uitare, care ne ajută la ameliorarea durerii. Adesea, această stare se mai numește euforie. Endorfinele ne ajută să ignorarăm durerea, oferindu-ne astfel posibilitatea de a scăpa de pericol, atunci când suntem răniți sau traumatizați.

Cum puteți stimula producția de endorfine? Sinteza endorfinelor în organism nu este constantă. Exercițiile fizice – pot provoca creșterea acestui hormon. Însă nu puteți face sport până la epuizare și apariția durerii este dăunătoare. Este mai bine să încercați tipuri noi de activitate fizică. Astfel veți încărca diferite grupuri de mușchi, iar sportul nu vă va plictisi.

Oxitocina
Această substanță ne oferă sentimentul de securitate, în cercul semenilor noștri.

Cum puteți stimula producția de oxitocină? Sinteza oxitocinei se activează prin atingere și sentimentul de încredere. Orice contact cu cei dragi, începând de la atingerea mâinilor până la sentimentul de sprijin moral, ca să nu mai vorbim de orgasm, provoacă creșterea oxitocinei.

Serotonina
Acest hormon vanitos se crează atunci când omul se simte respectat. “Serotonina ne oferă sentimentul de auto-valoare”, scrie profesorul Breuning.

Cum puteți stimula producția de serotonină? Nu vă rușinați să fiți mândri de succesele și realizările voastre. Dacă nimeni nu vă observă meritele, ar fi util să vorbiți despre ele. Bucurați-vă de poziția pe care o aveți în familie, la locul de muncă și în societate. Notați, atunci când opinia voastră este ascultată și când reușiți să-i influențați pe ceilalți. Dar fiți pregătiți să accepți și faptul ca nu veți putea controla totul.