Cum să le reușești pe toate fără grabă: Iată metoda chineză de a fi stăpân pe timpul tău!

Filosoful și scriitoarea Christine Cayol, care a trăit 10 ani în China, a formulat 7 reguli, care vor încetini ritmul nebun al timpului, te vor ajuta să încetezi să te agiți și te vor învăța cum să acționezi în mod cumpătat.

1.Vino la întâlnire înainte de timp

,,În China este un semn de respect față de ceilalți dacă vii la o întâlnire cu 10 minute mai înainte, astfel arăți că ai timp pentru acea persoană. Acest gest respectuos este de asemenea favorabil și pentru tine. Ai posibilitatea să îți tragi aer, să te pregătești de discuție, să revezi în gând momentele importante” – explică Christine Cayol.

,,În Occident, omul influent se lasă așteptat, în China – el singur așteaptă, demonstrând, că știe cum să-și dirijeze timpul și își poate permite să nu alerge peste tot”.

Iată de ce încearcă să vii la o întâlnire cu 5-10 minute înainte (mai ales dacă e importantă). Vei observa că un asemenea obicei te ajută să negociezi cu mai mult succes.

2.Menține legătura cu natura

,,Parcurile Beijing-ului sunt întotdeauna pline de oameni: ei fac gimnastică, meditează, se plimbă” – povestește scriitoarea. În agitația de zi cu zi este important să poți lua pauze pentru comunicarea cu natura: stai câteva minute pe banca din parc, fotografiază o frunză frumoasă, urmărește norii. Observă lucrurile minunate din viață, care există indiferent de termenele limită și problemele de timp.

3.Fă gimnastică dimineața și seara

,,Mulți chinezi îndeplinesc câteva exerciții îndată după ce s-au trezit și înainte de somn. De dimineață pot fi 3-4 asane sau ,,Salutarea soarelui” din yoga. Seara – gimnastică de relaxare sau o plimbare de 20 de minute după cină. Astfel de activități îți permit să devii mai echilibrat” – remarcă Christine.

4.Nu fi preocupat doar de atingerea scopului

În Occident, oamenii sunt prea obsedați de profit. Ne-am obișnuit să facem totul pentru un scop anume. De exemplu, practici yoga pentru a slăbi sau pentru a scăpa de stres. Sperăm să ne eliberăm de tensiune, continuând în același timp să concurăm cu noi înșine.

Trebuie mai întâi de toate să scapi de ideea că neapărat trebuie să îți atingi scopul. Atunci când chinezii practică tai chi ei știu în primul rând că asta e bine pentru sănătate, însă ei nu se gândesc numai la asta. Ei sunt concentrați asupra mișcărilor. De aceea, dacă ai început să alergi, nu calcula caloriile arse, bucură-te de procesul în sine.

5.Improvizează fără stres

Chinezii nu dramatizează evenimentele neașteptate. Ei se adaptează repede la orice situație, având încredere în rațiunea de colectiv.

,,Într-o seară am invitat doi oameni la cină. Însă, când am deschis ușa am văzut șase. Puteam intra în panică, așa cum o face lumea în Occident, că am puțină mâncare. Dar eu am reacționat așa cum o fac chinezii. Am pregătit împreună câteva feluri de mâncare în plus și am petrecut o seară frumoasă” – spune femeia.

Așa că percepe surprizele ca pe un noroc, și nu ca pe un pericol.

6.Lasă timp liber în program

,,Chinezii nu tind să fie ocupați în fiecare secundă. Majoritatea lasă intenționat jumătate de oră liberă în mijlocul zilei. Pentru ce? Se va găsi o treabă utilă. Dar dacă nu, te poți relaxa sau medita, să faci câteva apeluri personale, să te gândești câteva minute la ale tale. Acest truc îți permite să te simți stăpân pe timpul tău.” – remarcă scriitoarea.

7.Planifică orientativ

Vrei să faci un chinez să râdă? Programează o întâlnire peste trei luni la ora 10. Înțelepciunea chineză învață să păstrezi flexibilitatea în program. Nimeni nu își face planuri concrete pe ani înainte.