”Încetați să vă prefaceți că DRAGOSTEA este frumoasă!”

Scriitorii, poeții, regizorii deseori descriu dragostea perfectă. Vrem să credem că ea chiar există. Că într-o zi, prințul își întâlnește prințesa și o duce într-o împărăție de basm. Autoarea romanelor de dragoste, Lindsay Detweiler, recunoaște: toate astea nu sunt adevărate, poveștile romantice din cărți nu au nimic în comun cu viața reală.

”Încă din copilărie adoram filmele și cărțile romantice. Am crescut cu gânduri idealiste despre iubire. Bărbații curtenitori și femeile fermecătoare dansau sub lună și luau masa la lumina lumânărilor cu muzică live. Dansul s*xual și sărutările perfecte  – iată din ce era făcută dragostea. Bărbații erau prinți care salvau doamnele frumoase. Săruturi dulci, momente de sensibilitate, fapte romantice – în imaginația mea dragostea era frumoasă.

Apoi am crescut, m-am căsătorit și am realizat că dragostea nu este așa. Nu mă înțelegeți greșit. Îmi iubesc soțul. Cred că avem o viață minunată împreună. Suntem fericiți și încă la fel de îndrăgostiți, ca în momentul în care ne-am cunoscut în clasa a șaptea. Am crescut și ne-am maturizat împreună. Am devenit o adevărată echipă. Cred în dragoste.

Dar, în ciuda acestor lucruri, nu cred că dragostea este frumoasă. Adevărata dragoste nu este deloc așa. După cinci ani de căsătorie, mi-am dat seama că dragostea adevărată rareori este perfectă, ca în imagini. Sunt momente cu imagini impecabile: poze din călătorii exotice și mese romantice pe care unele fete le postează pe Instagram. Uneori primim buchete frumoase și explorăm cerul înstelat cu persoana iubită. Dar astfel de momente sunt mai degrabă o excepție. În rest, iubirea nu este frumoasă.

Adevărata iubire, pe care se ține căsătoria și viața împreună, nu este perfectă și chiar urată. Este un ghem de încercări, probleme și disperare, încercarea a doi oameni să vâslească în aceeași direcție, în ciuda convingerilor și punctelor de vedere diferite. Dragostea adevărată este conștientizarea realității. În locul fericirii – vine viața reală, în locul spontaneității și romantismului – grijile lumești.

Dragostea adevărată – sunt certurile dezgustătoare din cauza rudelor, banilor și a sifonului vărsat în frigider. Dragostea adevărată – este atunci când treci cu vederea șosetele împrăștiate și ceștile goale de cafea lăsate prin casă. Dragostea e atunci când dansezi în bucătărie, ignorând munții de vase murdare în chiuvetă și mirosul de gunoi, care așteaptă demult să fie dus. Dragostea – înseamnă să vă sprijiniți unul pe celălalt, atunci când viața vă trimite nenorociri teribile și nu aveți puteri nici măcar să schițați un zâmbet.

Dragostea nu este coafura și machiajul perfect, florile uimitoare și mesele romantice în fiecare zi. În lumea mea, nu este așa. Dragostea adevărată – nu sunt plimbările într-un câmp de margarete la apusul soarelui. Dragostea – înseamnă momentele care nu pot fi postate pe Instagram, ele sunt dificile, dureroase și înfricoșătoare. Ea se compune din episoade pe care nu le veți arăta altora. Dragostea este despre îndoieli, certuri, argumente și decizii dificile.

Dragostea nu este frumoasă, dar asta o face una dintre cele mai complexe și importante fenomene. O urmăm în ciuda tuturor lucrurilor, mergem pe marginea prăpastiei și ne asumăm riscuri. Acceptăm răul împreună cu binele, pentru că suntem ferm atașați de această persoană. Pentru nimic în lume nu schimbăm iubirea grea și severă, pentru versiunea ei ideală. Chiar și atunci când ne este dificil și înfricoșător, găsim o modalitate de a zâmbi și a vedea frumusețea în momentele cele mai dificile. Aceasta este puterea iubirii.”