Wunderkind, profesoară, apoi milionară: Ea este tânăra care prezice viitorul cu ajutorul științei!

La vârsta de 4 ani, ea împreună cu mama, mătușa și bunica, s-a repatriat din Ucraina în Israel, la 15 ani a fost admisă la Technion, la 26 de ani și-a susținut doctoratul și a intrat în lista celor 35 cei mai promițători tineri savanți de la MIT, iar anul trecut după vânzarea companiei sale Sales Predict gigantului eBay pentru $40 de milioane, Kira Radinsky, deja fiind profesor la Technion, a devenit Directorul departamentului științific al companiei eBay în Israel.

Cu toate astea, fata a devenit renumită nu doar datorită acestei liste de merite, dar și a talentului de a prezice viitorul. Nu vorbim despre capacități supranaturale, ci despre știința, pe care Kira visa de la 5 ani să o studieze.

În timpul stagierii sale la sediul Microsoft, specializată în intelectul artificial, Radinsky a elaborat un sistem BigData, capabil să prezică viitorul bazându-se pe analizarea datelor istorice. Kira iubește să repete o frază renumită a lui Mark Twain: ,,Istoria nu se repetă, dar ea mai are din când în când unele ,,rime”.”

Izbucnirea epidemiei de holeră din Cuba (prima după 130 de ani) prezisă de Radinsky, a șocat comunitatea medicală, deși a fost doar rezultatul comparării și analizării datelor. Acestea au demonstrat că după 2 ani de secetă brusc se mărește riscul unei epidemii de holeră, motivul căreia va fi utilizarea apei poluate. Un asemenea efect au avut și prezicerile despre revoltele din Sudan și Turcia, creșterea prețurilor la grâu și micșorarea prețurilor la tehnologia electronică după tsunamiul din Japonia.

Algoritmul ajută în prognozarea diferitor evenimente cu exactitatea de până la 80%. Lucrările științifice i-au adus Kirei 10 brevete și faima internațională.

Kira Radinsky alături de președintele Israelului Shimon Peres

Într-unul din interviuri la întrebarea, cine te vezi la 40 de ani, Kira a răspuns: ,,Un fel de sinteză a lui Bill Gates și Elon Mask. Încă nu simt că am făcut ceva cu adevărat măreț. Semnătura mea electronică este Kira – Change the world. Nu consider, că toți trebuie să aibă acest scop, însă pentru mine doar o asemenea viață are sens” 

În prezent dr. Radinsky lucrează la Technion în condiții pro bono. Ea este preocupată de problematica medicală, elaborând algoritme, care ar putea prezice apariția și dezvoltarea diferitor boli, ceea ce ar fi foarte util pentru prescrierea preparatelor necesare cu scopul de prevenire a afecțiunilor. Anul acesta Kira a început cercetările în domeniul ginecologiei – mai exact, prognozarea datei optime pentru efectuarea operației cezariene la femeile însărcinate. De asemenea, dr. Radinsky continuă lucarările de cercetare în domeniul bolilor de cancer la femei.