Nu lăsa pe mai târziu ceea ce poți trăi astăzi cu copilul tău. Găsește timp pentru el, nu-l respinge!

Dragi părinți. Vă rog. Nu vă abandonați și nu vă respingeți copiii. Niciodată. Orice s-ar întâmpla. Indiferent cât de dulce și colorată poate fi fantezia numită “Va crește și vom recupera atunci”, pentru că ea nu va deveni realitate. Pentru că nu va exista niciun “mai târziu” pentru relația voastră.

Copilul tău nu va face primul pas a doua oară în viața lui. Nu va spune primul cuvânt și când va împlini 18 ani. El nu va veni la tine cu o problemă, dacă a învățat să o rezolve fără tine. Nu va deveni sincer după 33 de ani, dacă înainte nu aveai suficient timp pentru preocupările lui, din cauza muncii sau altei familii.

Nu va exista “mai târziu”. Fizic nu vei putea suplini lipsa părintelui zeci de ani. Dacă fetița avea nevoie de: “Cât de frumoasă ești!” la cinci, nouă, unsprezece și cincisprezece ani, atunci la 35 de ani, când are deja un soț și doi copii, nu mai are sens. Dacă pentru băiat era important să audă: “Fiule, nu-ți fie teamă să faci greșeli” la 16 ani când a eșuat la examen, atunci la 40 de ani va învăța cumva acest adevăr.

Există doar aici și acum. Cât e mic, cât are nevoie de tine, precum de aer și de mâncare. Apoi, cumva se va descurca și va învăța să supraviețuiască. Iar această durere va rămâne cu el pentru totdeauna.

Nu există ”Mai târziu”. Aceste cicatrici ale așteptărilor din copilărie și sentimentele de respingere, abandonare și inutilitate rămân pentru toată viață.

Copilul nu are nevoie de toți banii din lume și 100% din viața ta. El trebuie să știe că poate veni să-ți ceară un sfat – acum. Că nu-i vei întoarce spatele dacă a făcut o greșeală. Că nu vei fi dezamăgit, dacă refuză să meargă la Universitatea pe care ai ales-o tu. Pentru că mâine, el va învăța să facă față acestor situații, va îndura durerea și va avea o cicatrice. Se va descurca și se va adapta.

De aceea, vă rog. Dragi părinți, nu vă abandonați copiii. Rămâneți pentru ei cei care ați fost înscriși în certificatele de naștere: părinți. Acest lucru este mai important decât vă puteți imagina.