Iată ce Strategii de Iubire aleg Femeile cu Stima de Sine scăzută…

Adesea, femeile, predispuse să ajungă în dependența de iubire, în relația cu bărbații – fie stabilesc granițe foarte dure, greu de depășit, fie îi lasă să le încalce, fără să-și facă griji pentru confortul și siguranța lor.

– “Sunt gata să fac totul pentru el, iar el ”își șterge picioarele de mine.”

– “Să sufere și să-mi demonstreze că mă merită!”

– “Niciodată nu manifest interes prima, acest lucru umilește femeia!”

– “Dacă mă bate, înseamnă că mă iubește”.

– “Bărbatul apreciază numai femeia care îl ignoră”.

Aceste mesaje sunt diferite, dar au o similitudine: în ele este prezentă o denaturare clară a granițelor. Multe femei (din fericire, nu toate!) au în arsenalul de dragoste două strategii preferate și ineficiente de comunicare cu sexul opus:

– Femeile empatice, calde, tind să-și ignore limitele, cedând în toate pozițiile importante obiectului iubirii lor.

– Femeile exigente și principiale, care-și declară cu voce tare “demnitatea”, de multe ori sub această mască ascund incapacitatea de a fi suficient de atente și receptive la nevoile bărbatului.

Unele femei pot folosi, alternativ sau mixt, ambele “strategii de iubire”. Dar într-o astfel de relație femeia rămâne nesatisfăcută. Și fiecare dintre aceste strategii formează un proces codependent.

Granițele în iubire

Când vorbim despre femeile grijulii, calde, care cedează – vorbim despre feminitate. Și dacă pe lângă asta se mai adaugă granițele instabile și incapacitatea de a avea grijă de sine – ea devine o momeală pentru bărbații paraziți. Relațiile egale pentru astfel de bărbați sunt prea nesigure, de aceea ei intră numai în relații cu femeile care au granițe instabile.

În spatele relațiilor cu bărbați paraziți sau abuzatori, există o teamă puternică și lipsa experienței de a fi independentă, de a fi separată, respectul de sine scăzut și lipsa contactului cu puterea și agresivitatea sa feminină. În interior, femeia nu a reușit să crească, ea mai degrabă se simte un copil fără apărare.

Și, desigur, o astfel de femeie tinde să îndure prea multe într-o relație, pentru a nu pierde obiectul care-i asigură siguranța și supraviețuirea. Cu timpul, ea aproape că nu-și mai resimte granițele personale.

Se întâmplă că femeia visează să găsească un bărbat puternic, iar mai târziu acesta să devină tandru, atent și grijuliu. Dacă se întâmplă acest lucru, mai târziu ea îl devalorizează ca bărbat. Și, desigur, face asta inconștient.

Dacă femeia distruge granițele bărbatului, atunci îi va fi dificil să-l respecte și obțină plăcere din intimitate. Această poziție are și avantajele sale. De exemplu, teama de apropiere este atât de mare, încât ea preferă să aibă de-a face cu un partener sigur, chiar dacă el nu-i provoacă respect. Însă aici, adesea există probleme cu obținerea plăcerii s*xuale.

Întrucât propria feminitate este interzisă, prin proiecție ea se poate manifesta ca o gelozie puternică față de alte femei sau control excesiv și anxietate. Această tensiune ar trebui să-i asigure siguranța propriului respect de sine, care este foarte instabil și fluctuează tot timpul.

Destul de ciudat – dar nici bărbatul, nici atenția, darurile și adorația lui, care nu sunt eterne, nu pot influența stima de sine a femeii. Tot ceea ce este legat de sprijinul artificial din exterior – fie este nesigur, fie necesită eforturi inumane non-stop, fie este prea scump. Practica arată că doi ani de psihoterapie costă mai puțin, atât din punct de vedere financiar, cât și al investițiilor personale.