Un geniu din Olanda are ca scop să curățe Oceanul Planetar de gunoi! Proiectul a fost lansat deja!

Boyan Slat, un inventator și antreprenor în vârstă de doar 24 de ani, a început să își manifeste talentul de geniu încă din copilărie. Deja la 14 ani el a fost inclus în Cartea Recordurilor Guiness, lansând simultan 213 rachete de apă.

Acum tânărul inventator și-a stabilit un nou scop – să curățe oceanul de deșeuri și plastic. El a prezentat un sistem de bariere plutitoare pentru acumularea gunoiului și a primit un premiu special de la Institutul de Tehnologie din Delft. Și iată că Boyan s-a apucat să își realizeze planurile și ideile.

În 2011, în timpul vacanței sale în Grecia, inventatorul a observat, că sub apă este mai mult gunoi din plastic decât pești.

Olandezul și-a stabilit scopul să curățe oceanul planetar de deșeurile din plastic. Astfel, în anul 2013 el a întemeiat fondul The Ocean Cleanup și a început să studieze problema.

Timp de un an, stațiile de colectare și reutilizare a plasticului au adunat investiții în sumă de peste 2 milioane de dolari. Slat a pornit într-o expediție spre Marea insulă de gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch) pentru a colecta probe.

Materialul adunat a fost expediat în laboratoarele The Ocean Cleanup pentru a fi studiat. Cercetătorii au publicat un raport de 530 de pagini cu privire la proiectul lansat.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia, că insula de gunoi cuprinde 80 de mii de tone de plastic pe o suprafață de 1,6 milioane de kilometri pătrați. Având în vedere datele obținute, Boyan a elaborat un sistem de bariere plutitoare.

Platformele autonome cu lungimea de câțiva kilometri colectează chiar și cele mai mici deșeuri, în timp ce viețuitoarele subacvatice sunt capabile să evite de sine stătător intrarea în sistem.

Primele experimente practice au avut loc în largul coastei Japoniei. Sistemul de curățare este constituit din flotoare de barieră și platforma pentru colectarea gunoiului.

Slat presupune, că timp de 5 ani el va reuși să curățe jumătate din Marea insulă de gunoaie din Pacific. Proiectul a început la mijlocul anului 2018, odată cu lansarea primului sistem de colectare a gunoiului și pe viitor va fi completat cu noi sisteme, atingând capacitatea maximă până în anul 2020.

Premiile și recunoașterea publică

În 2014, programul ONU pentru mediu l-a decorat pe Boyan Slat cu premiul ,,Champions of the Earth”.

În 2015, regele Norvegiei Harald al V-lea l-a onorat pe Boyan Slat cu premiul tinerilor inventatori.

În 2016, revista Forbes l-a inclus pe Boyan Slat în lista ,,30 under 30”.

În 2017, revista Reader’s Digest l-a numit pe Boyan Slat ,,The European of the Year”.

În 2018, canalul Euronews l-a declarat pe Boyan Slat ca fiind ,,Antreprenorul European al Anului”.