Dacă bărbatul nu este capabil să te aleagă, poți face ceva important pentru tine!

Cândva sufeream mult, pentru că bărbatul cu care eram într-o relație, părea să nu mă aleagă. Ori “avea alte priorități”. Ori balansa între câteva femei. Adică era ocupat cu orice altceva, numai nu cu mine. Nu avea puteri, timp, și nici dorință pentru comunicare, pentru relația noastră. Sau, chiar dacă alegea să fie cu mine, nu era sigur dacă mă place, dacă se simte bine cu mine, dacă intențiile sale sunt serioase, dacă vrea să se căsătorească etc. Și în general – întotdeauna i se părea că undeva e mai bine și iarba e mai verde.

Naivă fiind, credeam că problema e la mine, dacă nu mă alege. Voiam să mă simt aleasă, prețioasă, semnificativă, importantă, unică. Dar tot timpul mă simțeam ”pe planul secund”.

Într-o zi, ca răspuns la “plânsul” meu obișnuit, am auzit întrebarea: “Tu te-ai alege pe tine?”. A fost o întrebare dureroasă. Și da, în acel moment nu m-aș fi ales.

Mai târziu am început să înțeleg că nu numai el mă alege, dar și eu îl aleg. Și eu pot să nu fiu de acord cu cei care “m-au ales în final”. Să înțeleg ce vreau și ce nu vreau, să-mi aleg partenerul după criteriile mele, să fiu activă în alegeri.

Apoi mi-am dat seama că există oameni care nu pot alege. Și pentru asta sunt mai multe motive. Practic, în orice stadiu al dezvoltării omului, ceva “poate merge prost” și el nu va și capabil să vadă, să aprecieze, să-l aleagă pe celălalt și să fie în contact profund cu el.

Deci dacă omul se poticnește în alegeri – lasă-l să se poticnească. Este dinamica lui, nu a ta. Nu e vina ta că alege între tine și Ana sau între tine și prietenii lui, între tine așa cum ești și cu 20 kg mai slabă, sau între tine și mama lui, etc. Nu poți schimba nimic, nu poți deveni “suficient de bună pentru el”. Pentru că este particularitatea lui – să nu facă o alegere, ci să se blocheze în ea.

Singurul lucru pe care îl poți face – ar fi să ai grijă de tine și, în cele din urmă, să-l alegi pe cel care te vede, te apreciază, e pregătit pentru un contact profund și cald cu tine. Cel cu care vă veți putea alege reciproc, astfel încât fiecare dintre voi să fie mulțumit de această alegere.

Și pentru asta, mai întâi trebuie să te alegi pe tine. Să te pui pe primul loc. Să nu te sacrifici. Să nu încerci să te adaptezi, pentru a mulțumi pe cineva. Să te înțelegi: “Cine sunt eu, ce sunt eu, unde sunt și unde merg, care sunt cele mai importante lucruri în viață și în relație pentru mine? etc.”. Și doar atunci îl poți alege pe cel cu care mergi în aceeași direcție, cu care te simți bine, care este gata să fie împreună cu tine.