6 MOTIVE pentru care Oamenii Inteligenți NU pot fi FERICIȚI!

Probabil ați observat că oamenii cu adevărat inteligenți, de obicei, sunt nefericiți? Ei pot avea un partener, o familie, un job bun. Dar ceva oricum îi face să se simtă singuri, pierduți, nefericiți. Scriitorul Ernst Hemingway scria: “Fericirea oamenilor inteligenți – este cel mai rar lucru pe care l-am întâlnit vreodată”.

Există 6 motive pentru care fericirea – este un oaspete atât de rar în viața oamenilor inteligenți:

1.Ei analizează tot timpul

Persoanele cu un IQ ridicat tind să supra-analizeze tot ceea ce se întâmplă în viața și în jurul lor. În timp, acest lucru îi epuizează, mai ales dacă reflecțiile îi conduc spre concluzii dezamăgitoare.

Cu cât omul înțelege mai puțin, cu atât este mai fericit și lipsit de griji. Faptul că vezi în mod clar adevăratul “eu” al oamenilor și motivele acțiunilor lor – nu-ți adaugă deloc fericire. Din acest motiv, ei se simt dezamăgiți de absolut tot ce este în această lume.

2. De regulă, au standarde ridicate.

Oamenii inteligenți știu exact ce-și doresc și nu sunt de acord cu mai puțin. Acest lucru înseamnă că le este mult mai dificil decât altora, să se simtă mulțumiți de propriile realizări, de relațiile cu partenerii, prietenii sau colegii.

3. Sunt prea exigenți față de ei înșiși

Un alt motiv pentru care oamenii inteligenți nu pot fi fericiți – este că sunt prea duri cu ei înșiși. Și nu e vorba numai de realizări și eșecuri. Ei se analizează pe sine, își analizează propriul comportament, astfel încât să găsească alte motive pentru a se învinovăți.

4. Nu le ajunge Realitatea.

Oamenii foarte inteligenți nu încetează niciodată să caute ceva mai mult – noi orizonturi, scopuri, sensuri. Cei care gândesc și mai profund, nu se opresc la ceea ce au realizat. Mintea lor agitată nu le permite să se relaxeze și să se bucure de “lucrurile bune din viață”. Realitatea trivială este prea plictisitoare pentru ei. Ei vor ceva fantastic, ideal, extraordinar … Și, desigur, nu găsesc aceste lucruri în lumea reală.

5. Lipsa unui contact real și înțelegerii din partea altor persoane.

De fapt, fiecare dintre noi vrea să fie înțeles cu adevărat. E foarte frumos să găsești oameni cu aceleași valori, să comunici cu ei despre orice, știind că te înțeleg perfect și au aceleași viziuni ca și tine. Din păcate, oamenii inteligenți foarte rar se pot lauda cu o astfel de persoană în viața lor. Mulți dintre ei se simt singuri, înțeleși greșit. De parcă nimeni în lumea asta nu poate vedea profunzimea minții lor.

6. Mulți oameni cu IQ ridicat suferă de probleme psihologice.

S-au scris mai multe lucrări științifice în care autorii asociază tulburările psihice, de exemplu, fobia socială sau tulburarea bipolară, cu un IQ ridicat. Oare putem afirma că acesta este un fel de “efect secundar” al minții profunde? Cine știe. Știința nu poate pătrunde încă atât de profund în misterele minții umane.

În același timp, oamenii inteligenți care nu suferă de tulburări psihice sunt predispuși la așa-numita depresie existențială, care adesea este rezultatul gândirii excesive.

Autor: De Anna LeMind