Iată cum poți construi o relație cu partenerul care suferă de depresie

Istoria relației cu un partener depresiv este destul de tristă: ați avut o poveste de dragoste magică, ați visat să fiți împreună tot timpul și în cele din urmă ați construit un cuib comun. Iar acum, vezi că nimic nu-i aduce bucurie, el sau ea nu face nimic, stă acasă și se plânge: “Probabil, nimeni nu mă mai iubește sau nu m-a iubit niciodată”.

Depresia se poate manifesta și în simptomele fizice: el/ea suferă veșnic de dureri de cap, de spate, de stomac și nu are forțe pentru nimic. S*xul îi provoacă un șir de emoții negative – de la iritare până la lacrimi.

Ce nu trebuie să faci dacă partenerul/partenera este predispus(ă) la depresie?

1.Să-l critici, să-l învinuiești. Crede-mă, partenerul tău face singur asta de dimineața până seara. Conștiința unui om deprimat este distorsionată, el într-adevăr în aceste săptămâni (sau chiar luni) se consideră un ratat, care nu este vrednic de dragostea ta. În această stare, lauda nu va fi niciodată inutilă: chiar și pentru faptul că și-a spălat părul sau și-a făcut un ceai.

2. Să creezi stres. Dacă omul de lângă tine este predispus la depresie, este important să înțelegi că el are mai puțină putere și energie, obosește mai repede și reacționează mai puternic la negativitate. Să-i spui să iasă din zona de confort sau să-i oferi sfaturi ingenioase de genul ”să fie mai pozitiv” – asta nu va funcționa. Însă nu înseamnă că nu-i poți cere nimic. Poți, dar nu acum, ci atunci când omul va reveni la normal și va fi capabil să perceapă în mod adecvat aceste cerințe. Un bărbat deprimat se află sub presiune dublă, pentru că de la el se așteaptă acțiune și inițiativă, însă în viitorul apropiat acest lucru nu se va întâmpla. S-ar putea să fii nevoită să ai grijă de familie o vreme.

Ce trebuie să faci dacă partenerul tău este predispus la depresie?

”Agită-l” puțin. Omul deprimat are voința paralizată, nu corpul. Din punct de vedere fizic, el se poate ridica din pat, însă nu vede sensul. El trebuie ajutat, dar în niciun caz forțat, ci interesat. El are suficiente emoții negative, deci este important să-i arăți că încă mai există ceva plăcut în viață.

În cazul în care depresia este severă, o mare realizare ar fi să-ți iei partenerul de mână și să-l scoți la aer, ca pe un pacient grav bolnav (și așa este). Dacă situația este mai ușoară – puteți alege diferite activități.

Susține-l în dorința de a se recupera. În loc să-i spui: “Nu ai nimic, ești în regulă, odihnește-te puțin și mergi mai departe”, susține-i pașii practici de recuperare. Mergeți la un neurolog sau la un psihoterapeut, amintește-i cât de important este să doarmă suficient și să facă exerciții.

Dacă episoadele de depresie se repetă și nu dispar în câteva săptămâni, de ajutor sunt antidepresivele (prescrise de un medic bun). Întotdeauna amintiți-vă că episoadele depresive trec, iar dacă omul înainte era bun, va fi și în continuare. Cât de curând – depinde de ambii.