Crezi că adolescentul tău este insuportabil? Iată ce trebuie să știi despre această perioadă ”dificilă”.

Adolescentul uneori este groaznic. Nu poți negocia și nici nu poți rămâne alături de el. Rareori îți permite să-l îmbrățișezi. Își apără mereu interesele, pe care nimeni în mod special nu i le încalcă. El a crescut brusc și nu știe unde să-și pună brațele și picioarele, care au devenit atât de mari. El vrea să doarmă sau să stea întins – nu pentru că este leneș, ci pentru că se consumă prea multă energie pentru această creștere. Și hormonii clocotesc în el.

Iar în minte are două gânduri principale: primul, este că nimeni nu-l înțelege. E singur! Și al doilea, este că nu i se poate întâmpla nimic. El e nemuritor. Moartea este pentru alții. Iar el, chiar dacă sare pe fereastră, va sta întins puțin, va asculta cum toată lumea plânge, se va ridica și își va vedea de treabă.

Dacă îi spui ceva, în general, poate părăsi casa și trăi frumos. La prieteni sau singur. Apoi va face afaceri și va deveni bogat – pentru că toți cei care fac afaceri sunt foarte bogați – și le va arătata el tuturor de ce este capabil.

Nu există nimeni mai vulnerabil decât adolescentul. El trebuie tratat cu grijă și blândețe. E dificil cu el, foarte dificil.

Apoi totul trece. Însă această perioadă dificilă se întâmplă adesea. Cel mai important lucru este să nu deteriorați relația. Să nu-i reproșezi nimic. Și insistent să-l rogi să nu deconecteze telefonul. Să-l direcționezi ușor către activități utile, deși este extrem de dificil.

De asemenea, adolescentul îți poate spune multe nedreptăți și acuzații.  

Însă tu, oricum îl vei ierta pentru toate supărările și neascultarea. Pentru că el va plânge, atunci când nimeni nu-l vede. Va plânge amarnic, ca și în copilărie. Își va aminti toată viața cuvintele rele – dacă nu-l vei ajuta să uite totul.

Trebuie să-ți ierți adolescentul. Să-ți fie milă de el. Să-l mângâi. Toate vor trece, însă dragostea va rămâne, vei vedea. Ai grijă de adolescentul tău. Atât timp cât sunt adolescenți, ei sunt în pericol. Fii răbdătoare – ori de câte ori este posibil. Și protejează-l de străini cum poți.

Apoi, împreună, veți traversa acest poduleț dintre copilărie și adolescență – și totul va fi bine. Cu siguranță va fi. Dacă îl vei proteja și îl vei iubi.

Autor: A. Kiryanova