Abilitatea de a vorbi și a acționa direct – este un semn al personalității sănătoase!

Unul dintre semnele personalității sănătoase și echilibrate – este abilitatea de a vorbi și a acționa direct. Fără modestie falsă, fără aluzii și ambiguități – direct la subiect și esență.

Pe de altă parte, o persoană neechilibrată și nesigură este forțată să acționeze pe căi ocolitoare – să manipuleze, să mintă și să se eschiveze în toate modurile posibile.

Această observație poate fi folosită ca detector a propriilor puncte slabe și pentru antrenarea stabilității psihologice. De fiecare dată când calea directă spre obiectiv dintr-un anumit motiv te sperie, merită să te gândești din cauza cărui punct slab nu vrei să acționezi direct. Și apoi … să-ți iei inima în dinți și să riști să joci deschis. Câțiva ani de practică și nu vor mai rămâne puncte slabe..

Cu toate acestea, mulți oameni se blochează în acele comportamente care sunt specifice mai degrabă copiilor, decât adulților.

Copiii au puține pârghii de a controla lumea exterioară. Ei nu pot cere îndeplinirea dorințelor, iar cererile lor nu întotdeauna sunt satisfăcute. De aceea, copiii, copiindu-și propriii părinți, învață să manipuleze – să obțină ceea ce doresc, acționând pe căi ocolitoare și folosind punctele slabe ale oamenilor din jurul lor. Astfel apar lacrimile, supărările și capriciile.

Acolo unde pentru copil manipularea și evitarea responsabilității – sunt unicul sau cel mai simplu mod de a-și atinge obiectivele, un adult are mai multe oportunități de a acționa direct și eficient.

Un adult poate cere direct, pentru că acum și el poate fi util undeva. Poate solicita și stabili condiții, pentru că acum este mai independent și are suficientă putere pentru a se apăra. Un adult poate recunoaște o greșeală, pentru că nimeni nu îl va învinovăți, iar analiza și corectarea greșelii aduce o nouă experiență plină de satisfacții. Un adult este propriul său stăpân și viața îi stă la picioare.

În sensul psihologic, tendința de a evita responsabilitatea acolo unde ea poate fi asumată cu calm – este un comportament consumator de energie. Da, poți scăpa de responsabilitate, dar orice manevră de acest gen creează o mică gaură în suflet prin care curge forța și buna dispoziție. Sentimentul de vinovăție, care a făcut să scapi de responsabilitate, nu dispare nicăieri, el continuă să te roadă din interior.

La fel e și cu abilitatea sau incapacitatea de a-ți exprima direct dorințele și de a-ți realiza planurile. De ce să ocolești, când poți juca deschis? De ce să fii timid, dacă nimeni nu-ți face cu degetul?

Și totuși, adulții deseori se rușinează să ceară bani pentru serviciile lor – în schimb, ei fac muncă pe gratis și apoi se supără că sunt folosiți. Se rușinează să ceară o majorare de salariu, în schimb, se plâng că au dificultăți financiare. Ei se rușinează să caute și să folosească posibilități de avansare, sperând în liniște că cineva îi va observa vreodată.

Sinceritatea și abilitatea de a fi direct în atingerea scopurilor – provoacă respect. Trăindu-ne viața cu frica de responsabilitate sau așteptând un om bun care ne va auzi rugăciunile și ne va îndeplini dorințele, nu este cel mai distractiv mod de a trăi.