Atitudinea bună determină totul! Iată de ce este important să fim cu cei ne tratează bine.

Micul gimnazist studia foarte prost. Nu înțelegea nimic, nu putea memora. Nu se putea concentra, făcea greșeală după greșeală. Era pedepsit sever – înainte copiii  erau bătuți chiar în sala de clase. Și era mic, urât, cu ochi înguști și nasul turtit. Atunci când s-a apropiat să privească imaginile pe care le arăta copiilor doamna profesoară, ea i-a pus cu dezgust: “Mișcă-te într-o parte! Miroși ca o vrabie!” – așa își descria scriitorul Kuprin copilăria.

Apoi băiatul s-a îmbolnăvit. Voia să fugă din gimnaziu și a răcit. În școală a venit o altă doamnă profesoară, care s-a apropiat de băiețelul bolnav și a început să vorbească blând cu el. L-a cuprins călduros. L-a mângâiat pe păr. Și în acel moment băiatul a devenit frumos. Și acum mirosea a parfum de doamnă. Mirosea a dragoste. El s-a însănătoșit. A început să învețe bine. I s-a îmbunătățit memoria, atenția și disciplina. Acest băiețel a devenit un elev bun. Astfel l-a influențat mângâierea simplă a unei doamne frumoase – și toată viața lui s-a schimbat în bine.

Trebuie să încercăm să fim cu cei care ne tratează bine. Și copiii să-i încredințăm celor care îi tratează bine. Și totul va fi diferit, vă asigur: cu memoria, atenția, sănătatea și aspectul lor. Atitudinea bună determină totul. Salvează, vindecă și ne învață, iar noi până la sfârșitul vieții ne amintim îmbrățișările unei persoane iubitoare. Sau cum am fost mângâiați pe cap. Și mirosul de parfum sau altceva bun. Acesta este mirosul iubirii și fericirii. Ne vom ofili printre cei care nu ne iubesc și se încruntă cu dezgust. Și vom înflori pentru cei pe care îi iubim și cărora le suntem dragi și scumpi. Este un secret atât de simplu. Dar toți uită de el atunci când caută cauzele bolilor, urâciunii, nefericirii și evadării…

Autor: A. Kiryanova