6 tulburări mintale care pot fi confundate cu trăsăturile de caracter

Tot mai mulți oameni sunt conștienți ce este anxietatea crescută, depresia și tulburările mintale. Cu toate acestea, mulți terapeuți încă se mai confruntă cu pacienți care trăiesc și nici nu bănuiesc că au o problemă. Acest lucru se datorează faptului că tulburarea mintală poate fi confundată cu trăsăturile de caracter, pe care ani de zile le percepem ca fiind caracteristicile noastre. Astăzi vom vorbi despre unele dintre ele.

1. Perfecționismul

Dacă te consideri o persoană perfecționistă, însă dorința de a fi ideală o motivezi cu stres sau teamă – în acest caz poți avea o tulburare de anxietate. Fii atentă cum faci lucrurile: deseori îți faci griji să nu greșești, verifici totul iar și iar? Probabil nu încerci să faci ceva nou din cauza fricii de eșec sau că alții te vor judeca? Tu decizi dacă lupți cu acest simptom, în funcție de cât de mult îți dăunează viața.

2. Introversiunea

Nu contează dacă te consideri timidă sau retrasă. Dacă eviți diferite situații sociale, motivul ar putea fi disconfortul din cauza lipsei fețelor cunoscute sau subiectelor pentru conversație, iar acesta este unul dintre simptomele tulburării.

Anxietatea te poate face să simți ca evitarea socializării – este cea mai bună opțiune. Pe de altă parte, introversiunea în sine, nu este o problemă clinică. Introvertiții au tendința să-și subestimeze capacitățile și necesitatea de a comunica cu ceilalți. Dar dacă acest semn personal te împiedică să muncești, să comunici cu familia, să faci cunoștință cu oameni utili, atunci acesta este un motiv bun să lupți cu tulburarea.

3. Iritarea

Dacă deseori ești pe punctul de a-ți ieși din fire, lupți cu furia și agresiunea, acesta de asemenea poate fi un semn de anxietate funcțională. Senzația de anxietate sporită creează disconfort, iar el la rândul său, duce la creșterea iritabilității, dependența de cei dragi și dezamăgirea rapidă în tot ceea ce se întâmplă. Dacă ești gata să lupți cu ea, cere ajutorul terapeutului profesionist.

4. Dorința de a fi pe plac

Dacă simți că te adaptezi după alții, vrei să le faci pe plac, să-i faci pe toți fericiți, există o mare probabilitate că te confrunți cu o tulburare de anxietate.

5. Conservatismul

Poți să vorbești cât vrei despre ceea ce-ți place, atunci când totul este așa cum vrei tu, însă dacă nu poți face față schimbărilor șablonului acceptat – poți avea o tulburare mintală. Faptul că îți place rutina ta zilnică, nu înseamnă că trebuie să o urmezi tot timpul. Dacă schimbările te fac să simți stres, ar trebui să ai grijă de tine.

6. Procrastinarea

Dacă ești acea persoană care nu poate începe o sarcină până la termenul limită, gândește-te la motivele care se ascund în spatele acestui comportament. Dacă amâni ceva pentru că ai de-a face cu un sentiment negativ, acesta poate fi, de asemenea, un simptom al anxietății.