Iată cum îți poți ajuta soțul să depășească criza vârstei de mijloc

Soțul tău nu se comportă ca de obicei – are schimbări de dispoziție, mereu spune că vă îndepărtați unul de celălalt și nici mașina nouă din curte nu-l înveselește. Toate acestea semnalează începutul crizei vârstei de mijloc. Cum îți ajuți soțul să facă față problemei și să nu cazi tu în depresie?

Care sunt cauzele crizei vârstei de mijloc?

Din punct de vedere biologic, bărbatul de vârstă mijlocie se confruntă cu un dezechilibru biochimic care se manifestă printr-un șir de reacții emoționale, psihologice și fizice.

Într-un fel sau altul, toți trec prin criza vârstei de mijloc. Unul dintre motivele apariției crizei este realizarea faptului că toți vom muri. Omul începe să-și supraestimeze viața, uneori ajungând la extreme.

Eșecurile din viața personală, presiunea legată de activitățile profesionale, sindromul “cuibului gol” – toate acestea sunt surse importante de stres care duc la apariția crizei. Unii bărbați trec deosebit de greu prin această perioadă: ei încep aventuri amoroase sau părăsesc familia.

Cum să depășești criza vârstei de mijloc a soțului tău?

1. Ia măsuri

O soție puternică, înțelegătoare și grijulie, precum și o căsnicie puternică – este cea mai bună modalitate de a susține bărbatul în perioada crizei vârstei de mijloc. De aceea, soțiile ar trebuie să se activeze.

Criza vârstei de mijloc poate apărea la vârsta de 40 de ani și adesea vine pe neobservate, deci trebuie să fii pregătită pentru orice. Fii atentă la toate semnele comportamentului ciudat și chiar prostesc al partenerului tău.

El va folosi des frazele: „Ne despărțim“, „Nu știu ce vreau“, „Nu se referă la tine, ci la mine“, „Mă simt copleșit, obosit și nimănui nu-i pasă de mine“,  „Meriți un bărbat mai bun”. Toate aceste fraze semnalează necesitatea să iei măsuri.

2. Arată-i soțului că îl auzi

Bărbații se pot închide psihologic când sunt atacați cu discuții emoționale serioase. Nu pune întrebări precum: “De ce te comporți așa?” sau “Ai alta?”. În schimb, arătă-i că auzi nevoile lui.

Alege cuvintele cu grijă și încearcă să fii prietenoasă și discretă. La momentul potrivit, poți folosi expresia: “Văd că ți-e greu, spune-mi cum te pot ajuta”. Întreabă-l ce ar dori să îmbunătățească (de exemplu, să aibă mai mult timp liber și spațiu personal, să încercați ceva nou în pat, să preia controlul finanțelor), iar apoi gândiți-vă împreună cum să faceți față.

Arătându-i că ești de partea lui și rezolvând împreună problemele pentru a avea o viață fericită în continuare, veți putea depăși criza.

3. Stabiliți limite clare

În momentu crizei, când sentimentele negative au prioritate, oamenilor le este dificil să-și controleze emoțiile și pe ei înșiși. Luarea situației sub control este importantă și necesară, la fel precum este important să ai grijă de starea ta psihologică, emoțională și fizică – reamintește-i acest lucru delicat soțului tău. Construirea granițelor personale, găsirea echilibrului în satisfacerea nevoilor – toate acestea pot fi învățate mai bine împreună.

4. Încearcă să treci peste infidelitate

E destul de dificil să faci față durerii și sentimentelor după trădare. Veți avea nevoie de timp pentru a înțelege pe deplin dacă merită să păstrați căsnicia. Multe femei divorțate pe care le cunosc, regretă că în trecut nu au depus eforturi pentru a-și salva familia. Sunt și dintre cei care au depășit cu succes această “furtună” și trăiesc fericiți după asta.

Dacă ați decis împreună că mariajul vostru a ajuns în impas, dar merită să-l păstrați, tot împreună trebuie să corectați greșelile. Încearcă să scapi de sentimentele de dispreț care se ascund undeva adânc în interiorul tău. Pentru a restabili încrederea în cuplul vostru aveți nevoie de cel puțin două lucruri – recunoaștere și iertare.

5. Stabiliți obiective de viață împreună și lucrați asupra relației tot împreună

Locul central în perioada crizei vârstei de mijloc este sentimentul de stagnare. Întrucât omul luptă constant pentru existența sa, el ratează o mulțime de oportunități. Probabil autorealizarea și nu fericirea de familie este lucrul pe care ar fi mai bine să ne concentrăm la 40-50 de ani.

Concentrându-te pe a fi cea mai bună versiune a ta, vei obține sentimentul de creștere. Probabil, privindu-te, partenerul tau va dori să te urmeze.