Dezvoltă-ți abilitatea de a iubi: Iată cum poți învăța să iubești și să fii iubit!

Nevoia de a iubi și de a fi iubit – este incorporată în noi genetic. Oare acest lucru înseamnă că toată lumea este capabilă să iubească? Nu. Pentru că sunt necesare și condiții favorabile.

Unii oameni au avut aceste condiții favorabile și au crescut capabili să iubească și să accepte iubirea. Pentru alții este mult mai dificil, deoarece viața și educația lor nu au contribuit la dezvoltarea abilităților menționate mai sus.

Abilitatea de a iubi are două componente importante: 

1.Abilitatea de a avea încredere.

Având încredere, ne deschidem celuilalt, îl lăsăm să intre în sufletul și în viața noastră. Nu toți sunt capabili să aibă încredere. Unii, după ce și-au deschis inimile, își pierd pacea. Anxietatea, neîncrederea, suspiciunea devin principalele sentimente. Pentru bucurie nu-i mai rămâne loc. Viermele neîncrederii nu-i permite iubirii să crească, mâncând nemilos primii ei germeni.

Reproșurile și scandalurile – devin un mod tipic de interacțiune între bărbat și femeie și acestea sunt indicii lipsei de iubire.

Să ai încredere nu înseamnă să le spui tuturor despre sentimentele tale sacre, să le dai cheile de la apartament sau codul PIN al cardului bancar. A avea încredere – înseamnă să fii gata să-ți lași alesul să intre în viața ta, să ai încredere în el și să nu fii alarmat în același timp.

Cum și când se formează abilitatea de a avea încredere?

Abilitatea de a avea încredere în lume se formează în copilărie. Psihiatrul și psihoterapeutul american Milton Erickson consideră că cea mai importantă perioadă este de la naștere până la un an.

Dacă părinții au satisfăcut nevoile de bază ale copilului, dacă i-au oferit dragoste și atenție, atunci lui i se formează încrederea de bază în lume. În viitor, această încredere va constitui baza încrederii pentru partener.

Un rol important îl joacă relația copilului cu mama. Dacă mama a reușit să creeze relații calde, confortabile și sigure cu copilul, el va crește o persoană capabilă să stabilească un atașament sigur cu alte persoane.

Trebuie să înveți să ai încredere. Este dificil, dar posibil. Fiind de acord că neîncrederea este produsul minții – faci primul pas spre schimbare. Astfel câștigi puterea asupra experiențelor negative.

2. Abilitatea de a oferi și de a primi într-o relație.

Relația se construiește și se dezvoltă numai atunci când partenerii oferă și primesc ceva. Echivalența acestor acțiuni duce la echilibru în relații și în viață. Incapacitatea de a “oferi”, precum și incapacitatea de a “primi” duce la lipsă de armonie.

Dacă bărbatul sau femeia nu sunt capabili să “ofere”, partenerul mai devreme sau mai târziu se va simți folosit și va căuta o cale să plece din relație. Și poate pleca în diferite moduri: la alt partener/parteneră, la alcoolism, boală, muncă sau alte dependențe.

De regulă, nu sunt capabili să “ofere”, acei bărbați și femei care nu au primit suficientă dragoste și grijă de la părinți.

Se întâlnește și situația când omul nu este capabil să ”primească”: de exemplu, femeia care își asumă toată povara problemelor gospodărești, lipsindu-i complet pe cei din casă să aibă grijă de ei înșiși și unul pe altul. Explicația ei sună de obicei așa: ”Ei nu vor face corect”. Pentru că doar ea știe cum să facă și doar ea poate face corect.

Uneori motivul incapacității de a “primi” este altul – convingerea din copilărie că “trebuie să trăiești pentru alții”. Zi de zi, sacrificându-și interesele și nevoile de dragul altora, omul subconștient așteaptă că și alții se vor sacrifica pentru binele lui. Dar nu poate să ceară. Supărarea profundă pe oameni și pe viață devine un rezultat firesc.

Dacă omul nu poate “oferi” – el trebuie să practice “dăruirea”: să ofere daruri, să spună complimente, să ofere ajutor, să facă lucruri plăcute altora. Dacă nu poate “primi” – să practice “acceptarea”: să accepte complimente și daruri, să ceară ajutor, să vorbească despre dorințele sale, să-și apere interesele.

La început va fi dificil, dar într-o zi veți obține plăcere din asta. Apoi veți simți tot mai des sentimente plăcute. Cu timpul, fie veți aduce la echilibru relația care deja există, fie veți decide că este timpul să construiți alta nouă.