Dr. Nicholas Cardaras: Copiii și smartphone-urile. TOTUL este mai RĂU, decât ni se pare!

Mulți părinți, intuitiv înțeleg că aceste ecrane omniprezente nu acționează pozitiv asupra copiilor. Putem observa la copii isterie agresivă în momentul în care li se ia dispozitivul, atenție rătăcitoare, atunci când nu simt stimulare de la dispozitivele hiper-incitante. Mai rău, vedem copiii plictisiți, apatici, care nu sunt interesați de nimic, atunci când nu sunt “conectați”.

Dar lucrurile sunt chiar mai rele, decât ni se pare.

Astăzi știm că tabletele, smartphone-urile și alte gadget-uri sunt o formă de drog digital. Un studiu recent a constatat că ele afectează cortexul cerebral, responsabil pentru funcționarea executivă, inclusiv pentru controlul impulsurilor – la fel ca și cocaina.

Tehnologiile au un efect atât de excitant, încât cresc nivelul de dopamină – neurotransmițătorul care oferă sentimentul de plăcere, cel mai implicat în dinamica dependenței – la fel ca și s*xul.

Acest efect de dependență – este motivul pentru care dr. Peter Wybrow, directorul Facultății de Neuroștiințe a Universității din California, a numit ecranele “cocaina electronică”, iar cercetătorii chinezi – “heroină digitală”.

Așa este – creierul copilului dvs. care se joacă în Minecraft arată de parcă ar fi sub influența drogurilor.

Nu e de mirare, că este atât de dificil să-i ”rupem” de la ecrane și să le explicăm că timpul pentru folosirea gadget-urilor s-a încheiat. În plus, sute de studii clinice demonstrează că ecranele cresc depresia, anxietatea și agresivitatea și chiar pot duce la consecințe psihotice, în care jucătorul pierde contactul cu realitatea.

Atunci când omul depășește linia dependenței complete – de droguri, tehnologie sau altceva – el are nevoie de o curățare, astfel încât orice tip de terapie să fie eficientă..

În cazul tehnologiei, aceasta înseamnă o curățare digitală completă – fără calculatoare, smartphone-uri, tablete. Curățarea digitală extremă exclude chiar și utilizarea televizorului. Perioada prescrisă este de la 4 la 6 săptămâni, de obicei acest lucru este necesar pentru ca sistemul nervos supraexcitat să se repornească.

Deci, cum să protejăm copiii să nu depășească această linie? Nu este ușor.

Secretul este de a nu permite copiilor de 4, 5 sau 8 ani să ”înnebunească” după aceste ecrane. Asta înseamnă: Lego în loc de Minecraft, cărți în loc de iPad, natură și sport în loc de televizor. 

Comunicați sincer cu copiii despre motivul pentru care le restricționați accesul la ecrane. Luați masa împreună fără dispozitive electronice – așa cum făcea Steve Jobs cu copiii săi. Nu deveniți victimele sindromului ”părintelui frustrat”.

Sănătatea copiilor include conexiuni sociale, jocuri creative care dezvoltă imaginația și interacțiunea cu lumea reală a naturii. Din păcate, lumea excitantă și fascinantă a ecranelor atenuează și inhibă aceste procese de dezvoltare.

De asemenea, știm că cei mici sunt mai predispuși la escapismul dependenței dacă se simt singuri, străini, inutili și plictisiți. Astfel, cea mai bună soluție la această problemă – este de a-i ajuta să obțină o experiență semnificativă în viața reală și în relațiile vii.

Copilul pasionat de activități creative și atașat de familia sa – cu o probabilitate mai mică va evada în lumea fanteziilor digitale. Chiar dacă are cel mai bun și cel mai iubitor sprijin, el poate ajunge în Matrix, atunci când interacționează cu ecranele hipnotice și simte efectul de dependență. În cele din urmă, doar unul din 10 oameni este predispus la o anumită formă de dependență.

Autor: Dr. Nicholas Cardaras