Toți avem Dreptul să NU iubim. Iată de ce este important să ne apărăm acest drept.

Trăim într-o societate obsedată de iubire, ni se spune că iubirea este cel mai important lucru, părinții trebuie iubiți, copiii trebuie iubiți, țara de asemenea, băiatul bun trebuie iubit, dacă nu iubești, atunci ceva nu e în regulă cu tine.

Chiar în psihologie, acceptarea este asociată cu iubirea. Însă acceptarea nu este iubire, acceptarea este despre altceva. Iar dreptul de a nu iubi – este tocmai despre acceptare, despre alegere.

Sensul psihologiei nu este să-ți spună cum să trăiești corect, ci să-ți ofere posibilitatea să-ți simți viața așa cum o simți doar tu și să-ți permiți să trăiești cum se trăiește, fără să privești înapoi.

Dreptul de a nu iubi este despre alegere.

Așa cum am învățat să ne identificăm sentimentele și nevoile, trebuie să învățăm cum să arătăm aceste sentimente, cum să ne satisfacem nevoile. Și pentru asta trebuie să vedem toată diversitatea mediului, lumii și să alegem ceea ce ne convine.

Fiecare alegere, fiecare DA pentru ceva sau cineva, este și NU pentru ceva sau cineva.

Când nu există dreptul de a nu iubi, există frica de a iubi. 

Pentru că ți se pare că iubirea ar trebui să fie pentru totdeauna, la 20 de ani, așa ni se pare, dacă nu e pentru totdeauna, atunci pentru ce e. Și literatura, filmele, mass-media susțin și hrănesc acest ”se pare”.

Dreptul de a nu iubi ne oferă încrederea că avem dreptul de a alege și de a nu alege. Ceea ce este normal și este la fel de normal, că nu toată lumea ne va alege. Dacă știi că ai dreptul să nu iubești, înveți că și alții au același drept. Și atunci frica de respingere nu este atât de teribilă, pentru că este normal, asta este viața.

Când spun că iubesc, mă refer doar la momentul prezent, în acest moment sentimentele mele pot fi descrise prin acest cuvânt, în alt moment asta poate lipsi, poate fi altceva, dar nu asta. Pentru mine, dragostea este un sentiment când emoțiile sunt atât de multe, încât nu pot fi diferențiate, este un ghem în care există și sensibilitate, și bucurie, și încântare, și multe alte sentimente. Și eu tratez dragostea ca orice alt sentiment.

Dragostea mea nu e veșnică, nu e pentru totdeauna, e doar pentru acum și în alt moment, am dreptul să nu iubesc. Dar asta nu înseamnă să plec sau să rup relația. Pur și simplu în relație am dreptul să simt toate sentimentele. Cu cât simt mai mult, cu atât mai multă apropiere apare, pentru că există libertate.

Dreptul de a nu iubi – ne oferă libertate. Ne oferă ocazia de a iubi. Oferă o alegere. De aceea, este atât important să vă apărați acest drept.

Autor: Psiholog, M. Miroshnik