5 Capcane Mintale care îți fură Energia. Iată cum le poți EVITA!

În cartea psihologului și filosofului american André Koukla “Capcanele mintale. Nebuniile pe care le fac oamenii inteligenți pentru a-și distruge viața “, autorul ne învață să descoperim distractiv și ușor capcanele mintale și să le evităm.

Iată care sunt acestea:

1.Persistența

Se întâmplă atunci când ne gândim la un eveniment care demult și-a pierdut valoarea și sensul. De exemplu, mâncăm mâncarea fiind deja sătui (pentru a nu o arunca), continuăm să dovedim ceva, deși oponentul deja a fost de acord cu noi. Majoritatea culturilor văd persistența ca fiind o virtute. Începând un lucru, din timp ne setăm să-l ducem la bun sfârșit, deși nu mai are niciun sens. Ani de zile stăm în relații nefericite sau la locul de muncă pe care nu-l iubim, încercând cu încăpățânare să menținem focul acolo unde totul demult e cenușă.

Cum poate fi evitată?

Din când în când, revizuiește-ți obiectivele și corelează-le cu acțiunile tale. ”Oare acest lucru îmi aduce bucurie și rezultate reale?” ”Oare realizările mele curente sunt corelate cu obiectivul pe care mi l-am stabilit la început?” ”De ce continuu să fac asta, dacă îmi produce disconfort și eșec?”

2. Amplificarea

Este obiceiul de a pierde mult mai mult timp și efort pentru un lucru, decât este necesar. Activitatea excesivă și goana nesfârșită după perfecțiune pot fi cauzele eșecului. Încercările de a economisi, de a cumpăra mai mult la reduceri, de a căuta tot mai multe opțiuni noi, împreună cu incapacitatea de a lua o decizie – toate acestea sunt forme de amplificare.

Cum poate fi evitată?

Scopul poate justifica mijloacele, nu invers. Triplându-ți eforturile, riști să nu obții cel mai bun rezultat, ci doar oboseală și dureri de cap. Și ai grijă: scrupulozitatea excesivă în comparație cu scopurile și costurile se poate transforma într-o altă amplificare.

3. Fixarea

Se întâmplă atunci când circumstanțele sunt mai presus decât noi. Un exemplu viu este șoferul blocat în trafic. El devine iritat, fără să-și de-a seama că este neputincios. În cele din urmă, pierde multă energie și iese din trafic epuizat. Și rezultatul nu se schimbă – el ar fi fost exact același dacă omul se comporta calm.

Cum poate fi evitată?

Bucură-te! Dintr-o dată ai obținut cel mai valoros lucru din lume – timpul. Dacă nu-l utilizezi pentru un scop, nu înseamnă că nu-l poți utiliza profitabil pentru altul. Cel mai bun lucru ar fi să utilizați perioadele de așteptare forțată pentru acele plăceri pentru care nu aveți timp în viața zi cu zi.

4. Reversiunea

Îți faci griji pentru acele treburi, aspirații și așteptări, care s-au soldat cu eșec și nu din vina ta. De exemplu, te-ai pregătit pentru o petrecere, te-ai aranjat și în ultimul moment ai aflat că sărbătoarea nu va avea loc. Nu putem schimba această situație, dar de multe ori refuzăm și să o acceptăm: în cele din urmă ne indispunem pentru seara distrusă, în loc să găsim alt mod de a petrece timpul.

Cum poate fi evitată?

Singurul mod este de a considera evenimentul care nu a avut loc – ca fiind inexistent. Comparați două situații: ai sperat să obții o moștenire, însă a primit-o altcineva din rude. Și a doua – nu ai întâlnit în calea ta zâna cu bagheta magică care să te facă într-o clipă un om bogat. În ce caz vei simți dezamăgire? Corect – în primul. Obiceiul de a gândi ”dacă ar fi..” – ne privează de resurse. Deși, ambele situații sunt echivalente – ele nu există în realitate. Exact așa ar trebui să fie tratate.

5. Anticiparea

Ajungem în această capcană când începem să facem ceva, mai devreme decât ar trebui. În cele din urmă, consumăm de două ori mai multă energie în gol. Este prostesc să mergi la oficiul poștal duminică pentru a expedia o scrisoare, când poți face asta luni, în drum spre serviciu – rezultatul va fi același.

Cum poate fi evitată?

Evaluați clar scopul, costurile și dorințele. Nu numai acțiunile premature, ci și gândurile sunt distructive. Să te gândești în avans – este o greșeală populară. În drum spre casă facem planuri pentru cină. În timpul mesei ne gândim ce să privim la televizor. Și așa fără sfârșit. Rezolvați problemele pe măsură ce vin.