10 MITURI despre introvertiți. În realitate ADEVĂRUL este altul!

Nu poți spune că introvertiții nu iubesc oamenii. Adevărul e că ei sunt foarte selectivi. Pentru acest tip de persoane, cuvintele “Frumusețea interioară este mai importantă decât cea exterioară” nu este un set de cuvinte lipsite de sens. Însă o mare parte din acuzații – sunt exagerate:

Mitul #1 – introvertiții nu sunt vorbăreți

Nu este așa. Ei nu vorbesc, dacă nu au nimic de spus. Dacă vorbești cu ei despre ceva ce îi interesează, atunci nu pot fi opriți.

Mitul # 2 – introvertiții sunt timizi

Timiditatea nu are nimic în comun cu introversiunea. Introvertiții nu se tem de oameni, însă pentru contact ei au nevoie de un motiv. Ei nu comunică doar de dragul comunicării. Dacă vrei să vorbești cu un introvertit, pur și simplu vorbește. Nu-ți fie teamă să pari nepoliticos.

Mitul # 3 – introvertiții sunt nepoliticoși.

Introvertiții de multe ori nu văd motive pentru schimbul de curtoazii. Ei vor ca toată lumea să fie naturală și sinceră. Din păcate, în majoritatea cazurilor, acest lucru este inacceptabil, de aceea, ei trebuie să depună eforturi mari pentru a se adapta, iar acest lucru îi obosește.

Mitul # 4 – introvertiților nu iubesc oamenii.

Dimpotrivă, introvertiții îi prețuiesc pe acei câțiva prieteni pe care îi au. Dacă ai norocul să fii prieten cu o astfel de persoană, să știi că ai un aliat credincios pentru toată viața. Odată ce i-ai câștigat respectul ca persoană integră, el va fi cu tine.

Mitul # 5 – introvertiții nu iubesc să iasă în societate.

Prostii. Introvertiții nu iubesc să iasă în societate prea mult. Ei însușesc foarte repede informațiile, de aceea nu au nevoie să petreacă mult timp în societate pentru a fi “la curent”. Ei se vor întoarce acasă pentru a se reîncărca și a digera impresiile. Reîncărcarea cu liniște – pentru introvertiți este vitală.

Mitul # 6 – introvertiții vor să fie întotdeauna singuri.

Introvertiții se simt destul de confortabil singuri cu gândurile lor. Ei reflectează  foarte mult. Ei visează. Le place când au sarcini pe care le pot rezolva. Dar, de asemenea se pot simți singuri dacă nu au pe cineva cu care să împărtășească descoperirile lor. Ei au nevoie de relații sincere doar cu o singură persoană în același timp.

Mitul # 7 – introvertiții sunt ciudați.

Cei mai mulți introvertiți sunt individualiști. Ei nu merg după mulțime. Ei preferă să fie apreciați pentru modul lor neobișnuit de viață. Ei nu iau decizii bazându-se numai pe ceea ce este popular și la modă.

Mitul # 8 – introvertiții sunt oameni ”închiși în sine”

Introvertiții sunt persoane care se concentrează, în primul rând, pe interior și acordă o atenție deosebită gândurilor și emoțiilor. Ei sunt capabili să acorde atenție lucrurilor care se întâmplă în jur, însă lumea lor interioară este mult mai interesantă și mai utilă pentru ei.

Mitul # 9 – introvertiții nu știu cum să se distreze și să se relaxeze.

Introvertiții, de regulă, se odihnesc acasă sau în natură, nu în locuri publice zgomotoase. Nu sunt fanii emoțiilor tari și adrenalinei. Dacă în jur este prea mult zgomot, ei se închid.

Mitul # 10 – introvertiții se pot “corecta” și deveni extrovertiți.

O lume fără introvertiți ar fi o lume cu un număr mic de oameni de știință, muzicieni, artiști, poeți, cineaști, medici, matematicieni, scriitori și filosofi. Introvertiții nu se pot “corecta” și merită respect pentru temperamentul lor înnăscut și beneficiile pe care le-au adus omenirii. Apropo, un studiu realizat de Silverman (1986) a arătat că ponderea introvertiților în rândul persoanelor cu un IQ ridicat este mult mai mare.