Crește-ți Stima de Sine, urmând aceste 11 Sfaturi ale psihologului!

Stima de sine scăzută ne împiedică să construim relații și cariere sănătoase, provoacă nevroze și dependențe. Psihoterapeutul american Janet Wojciech oferă sfaturi specifice care te vor ajuta să reduci stresul în relații și să-ți crești stima de sine.

1. Unicul mod să conștientizezi cine ești – este să găsești ceea ce ți se potrivește ție.

2. Discutarea problemelor într-o relație – deja reduce frica de a fi părăsită.

3. Încerci întotdeauna să ghicești ce este norma. Persoanele cu stima de sine scăzută trebuie să înțeleagă că noțiunea de “normalitate” nu există. Este mai eficient să-ți pui întrebarea: ”Ce este cu adevărat important pentru mine? Ce este important pentru familia mea?” Sarcina nu este de a ghici ce este normal pentru tine, ci de a înțelege ce funcționează cel mai bine pentru tine și pentru cei dragi.

4. Primul pas în depășirea oricărui obicei rău, este conștientizarea lui. Doar urmărește-te. În loc să te critici, încearcă să te cunoști, analizându-ți comportamentul. Atunci când omul începe să se privească sincer, fără judecăți, când se poate separa de comportamentul său, el este capabil să se schimbe, să se dezvolte și să crească.

5. Sentimentele nu pot fi corecte sau greșite. Ele pur și simplu sunt. Dacă credem că sentimentul nostru este greșit, pe lângă el se adaugă și sentimentul de vinovăție, iar asta înrăutățește și mai mult situația. Furia pe care o simți este reală. Dacă decizi că sentimentul de furie este greșit și că în locul lui ar trebui să simți compasiune, asta nu te va ajuta. Nu poți înlocui un sentiment cu altul.

6. Să depășești complet sentimentul de singurătate este imposibil, dar există modalități de a-l reduce. Mai întâi de toate, trebuie să-ți asumi riscul de a te deschide altora. Cel mai bun mod de a obține ceea ce ai nevoie – este să începi să faci chiar tu. Dacă vrei să fii iubită, oferă mai întâi iubirea ta altor oameni. Acesta este un risc – de a fi înțeles greșit, abandonat. Dar evitând riscul, te condamni la singurătate. Dacă decizi să-ți asumi riscul, vei obține ocazia să te schimbi. Nu este suficient să încerci doar o singură dată.

7. Există un exercițiu de grup, care arată că autocritica este întotdeauna subiectivă. Participanții stau într-un cerc, iar sarcina – este să se elibereze complet sau parțial de acele calități pe care nu mai doresc să le posede. Dacă unei persoane din grup îi plac calitățile respinse, el sau ea și le poate atribui. În mod normal, un participant spune că vrea să scape de procrastinare, iar această calitate nu ajunge în centrul cercului, deoarece cineva și-a dorit-o, el fiind hiperactiv. Altcineva spune: „Vreau să scap de sentimentul de vinovăție“ – și imediat primește un răspuns: „Am nevoie de o parte din vina ta. Mă simt prea egoist.

Acest exercițiu demonstrează că trăsăturile noastre trebuie studiate. În ce măsură ne sunt utile? Cât de mult ne împiedică? Când decizi să fii tu însăți, vei primi mai multe oportunități.

8. Analizează ce fel de oameni sunt prezenți în viața ta și care este esența relației tale cu aceștia. Primești de la ei la fel de mult pe cât oferi? Cu cât acești oamenii sunt mai puternici sau mai slabi decât tine? Poate, dacă evaluezi în mod obiectiv mediul înconjurător, vei vedea că oferi oamenilor mai mult decât obții de la ei. În acest caz, trebuie să-ți schimbi cercul social și să menții relații numai cu acei oameni care sunt capabili de relații simetrice. Poate că acest lucru se datorează faptului că nu permiți altora să facă ceva pentru tine. Te consideri suficient de puternică pentru a avea grijă singură de tine, dar trebuie să le oferi altor oameni ocazia să participe în viața ta.

9. Dacă îți spui zi de zi: “De ce stau cu această persoană? De ce nu pot renunța la toate astea? “– merită să-ți analizezi relația. Oamenii care nu merită loialitatea noastră sunt deseori foarte critici față de noi. Ei vorbesc despre ce nu este în regulă cu noi. Ai grijă când auzi acest lucru – de cine vorbește el de fapt? Aceste afirmații se referă la tine sau își proiectează propriile neajunsuri?

Durerea, tristețea sau furia pot aparține numai omului care le trăiește. Aceste sentimente nu ar trebui să devină ale tale, tu poți manifesta doar empatie și compasiune.

10. Vei dobândi încredere în tine, dacă vei putea rezolva sarcinile pe care ți le-ai stabilit. Sarcinile pot fi simple sau complexe, dar trebuie să fii sigură că ele pot fi îndeplinite. Nu întotdeauna îți va reuși totul. Dacă ai reușit ceva – minunat, nu s-a întâmplat accidental, ai meritat succesul. Răsplătește-te pentru faptele făcute. Întotdeauna ține minte lucrurile la care ești bună. Nu le ignora. Utilizează-le ca o bază pentru a deveni o persoană integră. Dacă nu ai reușit, trebuie să ieși din această situație și să încerci ceva nou. Acest lucru nu ar trebui să te distrugă.