Cum să creșteți un copil încrezător în forțele proprii? Urmați aceste 11 SFATURI ale psihologului!

Încrederea în sine – este cel mai mare dar pe care copilul îl poate primi de la părinți. Copiii care nu au această calitate se tem să încerce ceva nou și nu vor să-i dezamăgească pe cei apropiați. Aceasta poate fi o problemă în viață, care nu le va permite să-și construiască o carieră de succes. Din fericire, psihologii cred că încrederea poate fi cultivată din fragedă copilărie. Doar urmați aceste sfaturi:

1. Apreciați efortul, chiar dacă rezultatul este nereușit.

Un părinte bun subliniază că eforturile sunt foarte importante – sunt mult mai semnificative decât rezultatul. Chiar dacă fiul tău nu a reușit să fie campion, nu trebuie să-ți fie rușine. Este important că a încercat și a lucrat asupra sa. Scopul și intenția oferă mai multă încredere, decât abilitatea de a obține cu ușurință tot ce-ți dorești.

2. Permiteți-i copilului să soluționeze singur problemele

Dacă veți rezolva întotdeauna problemele în locul copilului, el nu va învăța niciodată să depășească singur dificultățile. Ajutorul părinților nu-i permite să devină încrezător și să înțeleagă cum trebuie să se comporte. Cu alte cuvinte, mai bine lăsați-l să primească câteva note mici, decât să fie un elev exemplar cu ajutorul vostru.

3. Încurajați curiozitatea

Uneori, fluxul nesfârșit de întrebări te obosesc, însă el este extrem de important pentru dezvoltarea copilului. Copiii înțeleg că există lucruri pe care nu le cunosc, domenii pe care nu le-au întâlnit înainte. Abilitatea de a studia le oferă încredere și îi învață să fie răbdători.

4. Puneți sarcini noi în fața copilului.

Arătați-i că el poate face față sarcinilor mici, care vor fi pași spre un obiectiv mult mai important. Acest lucru educă încrederea, pentru că îi oferă copilului o anumită responsabilitate.

5. Niciodată nu-l criticați

Nimic nu te dezamăgește mai mult decât critica. Îi puteți oferi un sfat util sau îi puteți sugera un plan de acțiune, dar niciodată să nu spuneți direct că nu-i reușește ceva. Dacă micuțul vostru se teme de eșec pentru că vă puteți supăra, el niciodată nu va încerca din nou.

6. Subliniați că rezultatul rău poate fi din cauza lipsei de pregătire.

Dacă fiul/fiica voastră a primit o notă mică, trebuie să-l ajutați să înțeleagă că nu avea suficientă pregătire. Dacă începe să creadă că nu are abilități, că nu poate învăța sau că este prost – asta este o problemă serioasă. Încurajați-l să tindă să se dezvolte, să-și corecteze greșelile.

7. Laudați-l pentru eforturi

Dacă a primit o notă mare, nu lăudați rezultatul, ci eforturile depuse. În caz contrar, copilul nu va înțelege cum a depus efort – el va considera că a fost un test ușor sau că a fost norocos.

8. Transmiteți-i copilului ceea ce cunoașteți bine.

Până la vârsta adolescenței, părinții sunt eroi pentru copiii lor. Merită să folosiți acest moment pentru a învăța copilul să gândească, să acționeze, să vorbească despre interesele sale. Fiți un bun exemplu, un model. Acest lucru va ajuta copilul să fie mai încrezător.

9. Lăsați copilul să se comporte în funcție de vârstă

Nu așteptați ca el să se comporte ca un adult sau să se dezvolte mult mai repede decât ceilalți. Dacă un copil crede că trebuie să fie întotdeauna la egalitate cu părinții săi, mai devreme sau mai târziu el va ceda disperării și va renunța. Nu arătați că aveți așteptări prea mari.

10. Ajutați-l să înțeleagă că este imposibil să fii prieten cu toată lumea.

Dacă o relație de prietenie a copilului a eșuat, spuneți-i că nu ar trebui să renunțe. În viitor, își va putea găsi alți prieteni excelenți. Acest lucru este important pentru a-și menține încrederea în sine. Orice copil trebuie să știe că uneori reușești să te înțelegi cu oamenii, alteori nu, iar acest lucru este absolut normal.

11. Lăsați copilul să învețe din greșeli

Capacitatea de a învăța din propriile greșeli – este o condiție importantă pentru a simți încrederea în sine. Cu toate acestea, o astfel de abilitate va apărea numai la copilul care din copilărie a fost lăsat să învețe și să se dezvolte în condiții normale. Nu încercați să protejați copilul de toate problemele, permiteți-i din când în când să se confrunte cu dificultăți, astfel încât să înțeleagă cum să acționeze  data viitoare.