3 concepții greșite care te împiedică să fii un om fericit. Schimbă-ți modul de gândire!

În cartea ”Hormonii fericirii”, Loretta Graziano Brauning descrie obiceiurile care vă pot ajuta să fiți fericiți. Iată doar câteva modalități de a-ți seta creierul pe unda bucuriei:

– notează-ți micile victorii în fiecare zi;

– mișcă-te spre obiectiv cu pași mici, în loc să-ți pierzi timpul visând și plutind în nori;

– caută cât mai des motive să râzi din inimă;

– fă diferite tipuri de exerciții fizice;

– construiește relații de încredere cu ceilalți;

– fii mândru de realizările tale și nu ezita să vorbești despre ele.

Fiecare om își poate forma un obicei în 45 de zile. Este atât de ușor! Însă pe drumul spre fericire există un obstacol – propriile gânduri. Iată 3 concepții greșite care te împiedică să te bucuri din plin de viață.

1.”Nu-mi pot reduce standardele “

Probabil cineva se întreabă: “De ce ar trebui să mă mulțumesc cu puținul? Am aspirații mari.” Să presupui că realizarea visului îți va aduce bucurie, este un lucru firesc. Însă oamenii care ating un succes impresionant nu întotdeauna sunt fericiți.

Dacă te concentrezi doar pe realizările mari, puțin probabil în viața ta vor apărea multe momente fericite. Mai mult decât atât, nicio victorie, chiar și una  grandioasă, nu te va inspira prea mult, întrucât ”hormonii fericirii” se scindează rapid.

În schimb, te poți bucura în fiecare zi concentrându-te pe micile realizări. Permite-ți să obții sentimentul de bucurie și confort de la lucrurile mici, fără să aștepți până când lumea îți va satisface “cerințele înalte”.

2. “Este egoist să mă gândesc numai la fericirea mea”

Dacă cineva se concentrează pe bucuriile sale, imediat este acuzat de egoism. De fapt, nu trebuie să-ți subordonezi fericirea după interesele altora. Același lucru este valabil și pentru oamenii din jurul tău. Desigur, trebuie să interacționezi cu ceilalți pentru atingerea obiectivelor comune. Însă este necesar să stabiliți limitele acestei cooperări și să vă împăcați cu ele.

Poți aduce lumii mai multe beneficii dacă vei percepe real aspirațiile tale egocentrice și vei căuta diferite căi de a obține fericirea.

3. ”Cine poate fi fericit în această lume nefericită?”

Adesea, asociem problemele noastre cu neajunsurile “societății”. Însă chiar și într-o lume imperfectă, te poți simți fericit. Trebuie doar să te concentrezi pe faptul că la momentul potrivit să-ți asiguri valul de “hormoni ai fericirii”.

O privire asupra lumii prin prisma “criza sistemică a societății” este ca un drog: te obișnuiești repede și apoi nu te poți opri. Însă ai o alegere.

Poți să-ți urăști realitatea, să te concentrezi pe rău, să dai vina pe toate circumstanțele, să refuzi să-ți asumi responsabilitatea pentru viața ta – și să rămâi neputincios. Sau să înveți cum să-ți gestionezi fericirea – și să câștigi puterea.