Aceste 4 semne îți spun că ești într-o relație nesănătoasă

În toate relațiile există crize și zile proaste. Dar cum să înțelegeți că ați întrecut limita dintre “perioada eșecurilor” și “e timpul să punem punct”? Relațiile nesănătoase au 4 simptome evidente:

1.Te simți rău după ce petreceți timpul împreună

Fiecare dintre noi are calități pe care le apreciem în mod deosebit, fie că e vorba de generozitate, inteligență sau chiar abilitatea de a coace prăjituri. Când partenerul tău nu te mai respectă, el începe să-ți devalorizeze aceste virtuți. Nu neapărat în mod evident, o poate face în glumă. Ceva de genul: “Faci plăcinte grozave, draga mea. Nu arată prea grozav, însă pot fi mâncate”.

Și tu parcă îi înțelegi umorul, dar după discuțiile voastre, de fiecare dată ți-e greu pe suflet. Încerci să-i explici, însă el pare să nu audă. Cel mai probabil a încetat să te prețuiască, să te respecte. Iar o relație în care nu există respect, nu poate fi fericită pe termen lung.

2. Tu sau partenerul tău nu sunteți capabili de dependență reciprocă

Cele mai puternice relații sunt cele în care depindeți unul de celălalt și în același timp sunteți independenți. Când unul dintre aceste aspecte lipsește, cu timpul, legătura începe să slăbească.

Relația devine toxică, atunci când unul dintre parteneri începe să acționeze împotriva celuilalt. De exemplu, se agață atât de puternic de relație, încât începe să-l controleze și chiar să-l urmărească pe celălalt. Sau, dimpotrivă, își apreciază independența atât de mult, încât nu se implică emoțional în relație.

3. Partenerul tău nu este pregătit pentru o relație serioasă, spre deosebire de tine. 

La începutul relației este posibil ca partenerii să nu se poată sincroniza între ei. Femeia deja a inventat numele copiilor, iar bărbatul nici nu a decis să se mute. Sau invers. Însă uneori asta se prelungește și persoana continuă să mențină relația, sperând că partenerul se va răzgândi. În acest caz, poți constata că sarcina emoțională a devenit prea grea. Să aștepți mereu – este o sarcină destul de dificilă.

Totul se poate complica dacă partenerul tău spune că vrea o relație serioasă, dar nu face nimic pentru asta. Poate că îi este teamă de obligații și, în această situație, îl poți sprijini. Sau poate că încearcă să păstreze ceea ce este acum și nu-i pasă de sentimentele tale. Dacă ultima situație este cazul tău, atunci trebuie să te gândești. Cel mai probabil, această relație va continua până va deveni nesănătoasă și periculoasă pentru tine.

4. Nu vă înțelegeți reciproc

Comunicarea – este singura cheie pentru apropierea emoțională. Când apar probleme, este important să le discutați. Astfel de conversații nu întotdeauna vor decurge lin, dar trebuie să lucrați asupra lor. În caz contrar, tensiunea și stresul vor face ca relația voastră să devină toxică.

Simțiți că nu puteți face față, însă ambii vă doriți să păstrați această relație? Atunci trebuie să cereți ajutorul unui specialist.