20 de întrebări care te vor ajuta să înțelegi dacă ai o stimă de sine scăzută

Relațiile din familie și metodele de educație afectează mult stima de sine a copilului. Dacă persoana va avea o stimă de sine scăzută sau înaltă, depinde foarte mult de comportamentul părinților față de copil. Oare dvs. ca părinții și copilul dvs. trebuie să-și crească stima de sine?

Această listă de întrebări vă poate ajuta să vă autoanalizați și, de asemenea, poate fi un ghid pentru părinții care simt că stima de sine a copilului este scăzută.

1.Când erai copil, comportamentul părinților îți provoca senzația că trăiești într-o lume rațională, previzibilă și înțelegătoare? Sau era o lume contradictorie, neînțeleasă și necunoscută? Ai simțit că în casa voastră lucrurile evidente erau recunoscute și respectate sau evitate și negate?

2. Ți s-a spus că este important să înveți cum să gândești și să-ți dezvolți inteligența? Părinții tăi ți-au stimulat inteligența, ți-au insuflat ideea că a-ți folosi mintea este necesar și plăcut? Conștientizarea era apreciată în casa părintească?

3. Îți puteai exprima liber și deschis opinia, fără teamă că vei fi pedepsit? Auto-exprimarea și auto-afirmarea erau sigure?

4. Părinții tăi își exprimau dezacordul cu glume și sarcasm referitor la gândurile, dorințele sau comportamentul tău? Autoexprimarea era asociată cu umilința?

5. Părinții te tratau cu respect? Tratau cu respect ceea ce-ți place și ce nu-ți place? Te-au încurajat să te respecți, să-ți iei în serios gândurile, să-ți antrenezi mintea?

6. Ai simțit că pentru părinții tăi ești vizibil(ă) psihologic, că ești observat(ă) și înțeleas(ă)? Simțeai că ești real(ă) pentru ei?

7. Simțeai că părinții tăi te iubesc și te prețuiesc ca o sursă de bucurie? Sau te  simțeai o povară nedorită? Simțeai ură din partea lor? Sau erai tratat(ă) cu indiferență? Părinții depuneau eforturi pentru a te face să te simți iubit?

8. Părinții tăi te-au tratat corect și onest?

9. Părinții tăi te-au disciplinat cu pedepse și bătăi? Frica era un mijloc de manipulare și control?

9. Părinții credeau că ești bun și capabil? Sau credeau că ești o dezamăgire totală, nu ești bun de nimic, nu vei obține nimic și, în general, ești rău? Ai simțit că părinții sunt de partea ta și susțin cele mai bune lucruri din tine?

10. Părinții ți-au arătat că au încredere în potențialul tău intelectual și creativ?

11. Părinții te motivau să-ți consideri dorințele și nevoile ca fiind importante?

12. Comportamentul părinților și maniera lor de comunicare a contribuit la apariția sentimentului de vinovăție. Te provocau să te consideri rău?

13. Comportamentul părinților și maniera lor de comunicare a contribuit la apariția sentimentului de frică.

14. Părinții ți-au respectat integritatea intelectuală și fizică? Ți-au respectat demnitatea și drepturile?

15. Părinții ți-au spus că e bine să te gândești la tine, adică este în interesul tău să ai o stimă de sine sănătoasă? Sau te-au încurajat să cultivi în tine umilința? În casa voastră stima de sine era considerată o calitate bună?

16. Greșelile tale erau considerate o parte normală a procesului de învățare? Sau aduceau cu sine ridiculizare și pedeapsă? Ai fost învățat(ă) să tratezi fără teamă provocările și lecțiile noi de viață?

17. Felul de comunicare a părinților a dus la dezvoltarea și consolidarea masculinității(pentru băieți) sau feminității (pentru fete)? Sau ducea la confuzie și suprimare?

18. Părinții ți-au insuflat că viața ta îți aparține ție?

19. Ai fost încurajat să-ți exprimi în mod deschis emoțiile și dorințele? Sau comportamentul și tratamentul părinților te-au făcut să-ți fie teamă de autoafirmare și deschidere emoțională, să le consideri nepotrivite? Ți-au sprijinit onestitatea emoțională, autoexprimarea și acceptarea de sine?

20. Părinții au cultivat în tine frica de lume, de alți oameni? Ți-au insuflat că lumea este plină de rău?