Femeia nu datorează nimănui nimic. Nu cere prea mult și nu-i devaloriza munca!

Doamnelor, voi deja toate ați auzit că mașina de spălat spală rufele, mâncarea poate fi preparată de multicooker, iar aspiratorul aspiră praful în orice locuință? Și că femeile viclene pentru această muncă cer de la săracul bărbat bani, pe care el i-a câștigat în mină, în gunoiul din grajd, în fața soarelui din biroul său… Cred că toate ați auzit. Și am ceva de spus despre toate astea.

În primul rând, vă voi spune despre regula pe care încerc să o folosesc în toate situațiile de viață controversate. Sună simplu: nu-ți place – nu mânca.

Domnilor, nu cumpărați, nu plătiți cu munca voastră pentru servicii de care nu aveți nevoie. Refuzați ciorba ei, spălarea șosetelor și chiloților, ordinea în casă, aspiratorul. Deci, refuzați și spuneți-le soțiilor voastre despre asta, să știe. Acest lucru va reduce imediat gravitatea problemei.

Problema este că majoritatea celor care scriu, de exemplu, despre mașina de spălat vase, ei nu au văzut-o niciodată cum arată. Și nici podeaua n-au spalat-o, și-au pus pe fată mesajul „Tata se odihnește“. Treburile casnice și le-au asumat doar de două ori în viață, în timp ce soțiile lor erau în spital o săptămână, și, o doamne, s-au descurcat!

Aici avem de-a face cu devalorizarea muncii cuiva, când, desigur, ciorba ești obligată să i-o pregătești. Să-i speli șosetele. Să faci ordine. Dar oare nu ceri tu, domnule, prea mult? 

Când nu-ți reușește să depreciezi munca femeii, recurgi la manipulări: ”Ai asta în gene, de ce ar trebui să plătesc pentru munca ta?”. În ultimul timp am  senzația că sunt înconjurată doar de geneticieni cu diplomă.

De exemplu, avem instinctul matern în gene sau crearea confortului. Un bărbat a venit cu ideea că femeile au o genă specială pentru spălarea toaletei. Pregătirea mâncării pentru familie, spălarea podelelor, amestecarea terciului ce se lipește de oală și curățarea tigăii de grăsime, vara, în apă rece – toate acestea fiind rezultatul unor schimbări speciale la nivelul cromozomilor. Cel puțin asta ar vrea să creadă bărbații.

E bine să te joci cu copiii. Să mergi cu ei în parc în weekend sau la cinema și să le asculți secretele. Dar iată în fiecare zi să-i ajuți să-și facă temele, să gătești pentru ei, să speli și să le calci hainele – e muncă. Și niciun fel de gene nu te ajută.

Am întrebat zeci de cunoștințe – nimeni nu iubește să facă ordine. Nimeni nu iubește să facă aceleași lucruri în fiecare zi. Dar o fac. Femeile pur și simplu fac această muncă plictisitoare și neplăcută. Cred că singura genă care răspunde de toate astea se numește “conștiință”.

De aceea, toți iubitorii de a devaloriza treburile casnice, vă ofer o schemă simplă și clară. Nu vă folosiți de ceea ce fac ceilalți, dacă este prea scump sau dacă credeți că implicit trebuie să vi se facă toate astea. Realizați un astfel de experiment: angajați-vă o menajeră sau faceți singuri această muncă. Femeia nu vă datorează nimic, și nici voi nu-i datorați nimic. În teorie. Dar, în practică, nimeni nu face asta.

De ce?

Autor: Morena Morana