Nu-ți complica viața! Aceste 4 SFATURI te vor ajuta să stăpânești arta INDIFERENȚEI sănătoase!

O viață de calitate – nu înseamnă cantitatea de bunuri materiale pe care le deții, ci capacitatea de a trăi și a te bucura de viață. Însă acest lucru este imposibil, atât timp cât tu însuți îți creezi probleme. Numai stăpânirea artei indiferenței sănătoase îți permite să te simți cu adevărat liber.

Dacă vrei să-ți faci viața mai simplă – cea mai bună rețetă ar fi să nu-ți mai faci griji pentru lucrurile pe care le consideri o problemă. De fapt, problema este o problemă numai în capul nostru. În realitate, acestea sunt doar circumstanțe, plus reacția noastră emoțională la aceste circumstanțe. Și dacă elimini / modifici al doilea element, problema dispare.

Abilitatea de a elimina sau, mai degrabă, de a nu adăuga un răspuns emoțional la circumstanțele cu care te confrunți în viață – formează “indiferența sănătoasă”. Unii ar putea crede că acest lucru nu este ceva complicat, dar de fapt există o mulțime de “capcane”, fără să știi care dintre ele îți poate scufunda cu ușurință “nava” vieții.

Pentru a dezvolta ”indiferența sănătoasă”, trebuie să înțelegi cât mai clar ce este ea și cum ar trebui să fie viața ta după dezvoltarea ei.

Voi sublinia câteva momente pe care trebuie să te orientezi atunci când îți dezvolți propriul model de ”indiferență sănătoasă”.

1.Lipsa plângerilor

Acesta este un indicator sigur că nu ai probleme. Mai degrabă, nu există probleme pe care nu le vei putea rezolva. În cele din urmă, tot ceea ce ai în viață (bun sau rău)  fie ai meritat, fie ai permis să se întâmple. Iar atunci când înțelegi acest lucru, rațional, calm și fără plângeri cauți o cale de ieșire din acea situație care nu-ți convine. Soluționezi problema, nu fugi de ea.

2. Adaptabilitatea

Într-o rugăciune celebră, există aceste cuvinte: “Doamne, dă-mi te rog puterea de a schimba ceea ce pot schimba, dă-mi și răbdarea să accept ceea ce nu pot schimba și dă-mi rațiune să pot distinge una de alta.”

”Indiferența sănătoasă” – este capacitatea de a te adapta cu maxim confort la acele circumstanțe pe care nu le poți schimba în acest moment. Dacă ai ajuns pe o insulă pustie – construiește-ți o casă, fă-ți o grădină cu legume, îmblânzește capre sălbatice, etc.

3. Conștientizarea nevoilor și dorințelor

Plăcerea constă în a face ceea ce dorești cu adevărat. Dacă îți dorești să bei apă, însă bei lapte sau cola, atunci nu vei simți plăcere adevărată, pentru că nu ți-ai satisfăcut dorința. Omul indiferent însă, simte plăcere, pentru că este sincer cu sine, el își satisface dorințele reale, nu cele inventate sau impuse.

4. Armonia interioară

Omul obișnuit se împarte toată viața între dorința de a corespunde ideilor impuse în procesul de educație și dorința pe care o simte puțin câte puțin, însă nu o poate înțelege. De aici și conflictele interioare permanente și lupta cu sine. Această luptă, pe lângă faptul că te epuizează psihologic, te mai și forțează să fii într-o tensiune anxioasă constantă, care din nou, nu te ajută să trăiești așa cum îți place. Omul care practică ”indiferența sănătoasă” nu se luptă cu sine. Luptă doar pentru ce este al său.

Indiferența sănătoasă (cum de altfel și orice alt succes important de viață) – este rezultatul unei munci riguroase, sistematice și metodice asupra ta. Doar o astfel de muncă poate schimba percepția inadecvată a realității, care naște reacții emoționale negative asupra situațiilor și poate dezvolta abilitățile necesare de viață și calitățile personale care îți vor permite să faci față dificultăților cu zâmbet.

De aceea, nu-ți lăsa viața “pe mai târziu”, începe schimbările. Chiar dacă o faci cu “pași mici”.