Viața ta a devenit un cerc închis? Iată 3 Pași pe care trebuie să-i faci pentru a ieși din ”punctul mort”

Woman walking on the beach during sunset.

S-ar părea că ai un job minunat, o familie extraordinară și totul este perfect. Însă dimineața de abia te ridici din pat, pentru că nu știi de ce trebuie să începi o nouă zi. La pranz critici pe cineva pentru comportamentul lui rău, iar seara ești atât de epuizat(ă), încât iar cauți mâncare în frigider, deși ți-ai promis să nu mânânci noaptea. Acesta este un ”punct mort”, din care este dificil să te miști, dacă nu știi cum să o faci.

Când viața ta a devenit un cerc închis, iar încercările de a scăpa din el suferă un eșec, nu te grăbi să te învinovățești. Problema nu este caracterul tău sau lipsa de voință. Pentru a schimba ceva, ai nevoie de resurse. Pentru a ieși din această stare, trebuie să faci trei pași care nu necesită cheltuieli mari de energie. Dar înainte de a vedea care sunt ei, ține minte un lucru: “Trecutul nu poate fi schimbat, viitorul nu-l cunoaștem, iar prezentul este frumos”.

Pasul 1: Iartă-te.

Nu te învinui, ci dimpotrivă, sincer, cu bucurie și iubire de sine, cu respect pentru unicitatea ta spune-ți: ”Mă iert”. Acceptă-ți fațetele, indiferent cât sunt de neatractive. Spune-ți: ”Da, probabil nu sunt suficient de muncitoare, da, sunt leneșă, da, am făcut multe greșeli, am fost rea, invidioasă. Da, am fost timidă sau dimpotrivă obraznică” Este important să le accepți pe toate, împreună cu acele fațete pentru care ai fost întotdeauna iubită.

Pasul 2: Golește spațiul din jurul tău

După ce te-ai iertat, trebuie să începi imediat o curățenie generală: în casă, în spațiul informațional și în corp. Începe cu banala ordine în casă. Scoate toate deșeurile și lucrurile inutile, în special cele care îți amintesc de trecut. Dacă credințele interne nu-ți permit să arunci lucrurile, oferă-le celor care au nevoie.

Apoi fă ordine în câmpul tău informațional, spațiul personal ocupat de alte persoane. Caută atent în telefon, laptop, notebook: acolo se ascund cei care nu au o legătură emoțională cu tine, dar, ocupând un loc în mobil, continuă să-ți fure energia. Dacă încă nu ai șters corespondența negativă, atunci cel mai probabil nu vrei să scapi de aceste emoții. În acest sens există un înțeles masochist: păstrezi ceea ce-ți provoacă durere. Cei mai fericiti oameni sunt cei care și-au pierdut telefonul sau laptopul. Ei au un câmp gol, pe care îl vor umple doar cu ceea ce au nevoie.

După care trebuie să faci ordine este corpul tău. El ține minte totul: sentimentele, experiența, izbucnirile emoționale, urcușurile și coborâșurile. Acestea sunt pietre înregistrate în corp sub formă de blocuri, iar sarcina ta este să scapi de ele. Există multe modalități de a-ți debloca corpul: yoga, exerciții de respirație, toate practicile de dans psihologic sau doar dansul. Acordă atenție corpului tău.

Pasul 3: Pune-ți întrebările corecte

Prima întrebare sună astfel: “Ce vreau în continuare?” Cu cât îți satisfaci mai devreme cererea, dorința, cu atât mai multă satisfacție în acest moment vei primi. Pune-ți această întrebare și ascultă răspunsul din adâncurile tale, nu din minte. După ce ți-ai îndeplinit prima dorință, notează-ți sentimentele pe care le-ai simțit pentru că ai făcut ceea ce ți-ai dorit.

A doua întrebare: “Care este diferența dintre ziua de azi și cea de ieri?”. Nu încerca să evaluezi zilele: astăzi e mai bine (mai rău) decât ieri și invers. Sarcina este de a observa diferența. Scopul practicii este de a arăta că viața ta nu este doar statică, ci se schimbă în fiecare oră. Deci, urmărește mișcarea vieții, învață să observi lucrurile mici.

A treia întrebare: “Ce se întâmplă cu visul meu?” Dacă primele două întrebări trebuie să ți le pui în fiecare zi, atunci a treia este mai globală. E suficient o dată pe săptămână. Este necesar să-ți faci un audit al obiectivelor și dorințelor. Dacă într-un anumit moment înțelegi că visul, spre care mergeai perseverent nu mai este al tău, nu-ți fie teamă să-l corectezi sau să renunți la el. În acest caz, întreabă-te: ”De ce nu mai vreau asta?” Și răspunde cu sinceritate: “Pentru că m-am schimbat, acum nu am nevoie de asta”. Atunci când poți recunoaște posibilitatea schimbării, îți vei permite să faci ceea ce-ți dorești cu adevărat.