Opinia psihologului: Nu toți oamenii merită să fie IERTAȚI. Iată de ce…

”Iartă și îți va fi mai ușor” – îți spune prietena. ”De ce te-ai supărat?” – te întreabă partenerul care acum o oră și-a vărsat mânia pe tine și nu și-a cerut scuze. Și noi iertăm, eliberăm, încercăm să uităm. Psihologul Harriet Lerner este sigură că nu e nevoie și chiar e dăunător să-i iertăm pe toți.

Acum este foarte răspândită idea că trebuie să-i iertăm pe toți. Ea se transmite cu intenții bune, însă, de fapt, este dăunătoare. Esența ei ar fi că iertarea este calea spre o viață fără amărăciune și ură. Și dacă nu-l poți ierta pe cel care te-a rănit, atunci ești o persoană săracă spiritual și te așteaptă probleme serioase emoționale și fizice. Aceste mituri rănesc oamenii.

Există multe modalități de a ”elibera” și a dobândi pacea, care nu au nimic de-a face cu iertarea.

De multe ori se întâmplă că omul care face rău, nici măcar nu-și cere scuze, trăiește de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, nu are remușcări, nu-și recunoaște greșeala.

Dar ce vrea să audă partea rănită?

Oamenii care continuă să fie supărați și să simtă amărăciune, deseori nu sunt capabili de o evaluare directă și sinceră după ce au fost trădați sau abandonați.

Probabil copilului sau adultului i s-a spus că nu s-a întâmplat nimic rău, că sentimentele și percepția lui sunt greșite, excesive sau anormale. Poate chiar i s-a spus că el însuși este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat, că toate acestea sunt rezultatul comportamentului său incorect.

Pentru a se vindeca, persoana rănită are nevoie să audă o confirmare clară că ceea ce a trăi este teribil, că sentimentele și percepția lui au sens.

Să-i ceri să-l ierte pe cel care a făcut rău – înseamnă să-l faci să simtă o instabilitate emoțională și mai mare. El va simți din nou că a fost trădat. Acest lucru se va întâmpla, chiar dacă supărarea sau insultele sunt nesemnificative, iar dacă acestea sunt mari – cu atât mai mult.

Expresia ”Ce te costă să-l ierți?” – este ultimul lucru pe care un om supărat sau mințit vrea să-l audă. Pentru că persoana care a rănit nu a făcut nimic să merite iertarea.  

Singurul lucru pe care îl poți spune în această situație ar fi: ”Sper să găsești o cale să faci față mâniei și durerii”. În cartea mea «Why Won’t You Apologize? explic acest lucru: ”Nu vei deveni un om mai puțin iubitor sau mai puțin integru doar pentru că nu poți ierta sau nu vrei să vezi pe cineva.

Dimpotrivă, poți fi o persoană mai puternică și mai curajoasă, pentru că ai reușit să treci peste mânie și continui să mergi mai departe. Și ceea ce este important, nimeni nu are dreptul să-ți spună ce trebuie să uiți: nici terapeutul, nici mama ta, nici preotul, nici ministrul, nici profesorul, nici expertul în relații.

Autor: Harriet Lerner – psiholog, psihoterapeut