14 LUCRURI pe care să NU i le INTERZICI copilului tău să le FACĂ

Desigur, nu-i poți permite copilului să facă tot ce vrea, sunt necesare limite de comportament. Dar nici să-i interzici totul, nu este cea mai bună opțiune. Pentru că astfel copiilor li se formează complexe pentru toată viața, ei rămân limitați în comportament și acțiuni. Nu le interziceți copiilor ceea ce ar trebui să le permiteți.

14 lucruri pe care să nu i le interzici copilului tău să le facă:

1.Să mânânce singur

Desigur e mai ușor să hrănești copilul singură, astfel economisești timp. Dar dacă nu-i oferi libertate, el nu se va dezvolta și nu va avansa. Dacă va învăța să mânânce singur – va fi în ochii tăi și ai lui un adevărat erou.

2. Să ajute părinții

La început părinții se plâng că fiul sau fiica lor nu-i ajută corect, apoi se plâng că el/ea nu vrea deloc să-i ajute. Nu trebuie să-i monitorizezi ajutorul. Lasă-l să facă treburile în felul său, poate nu atât de perfect, dar faptul că-și ajută părinții – va face din el un om bun și receptiv.

3. Să se exprime prin desen

Vopseaua, stilourile, creioanele dezvoltă creativitatea copilului tău, îi calmează nervii, îi sporesc încrederea în sine. Lasă-l să picteze unde vrea și când vrea! Cumpără-i tot ce are nevoie: vopsea, albume, hârtie. Dacă îți faci griji pentru pereți, agață o hârtie mare pe tapet. Copilul va fi fericit!

4. Să alerge dezbrăcat, desculț

Copiii tind să se dezbrace, să-și scoată hainele. Nu e nevoie să fii supărată pentru asta. Copilul aleargă, se distrează și se îmbracă din nou. Doar ai grijă să fie temperatura potrivită în locuință.

5. Să-și exprime emoțiile

El vrea să sară, să alerge, să se târască. E copil, e normal să vrea asta. Ar fi ciudat să stea și să privească într-un singur punct. Desigur, trebuie să-l înveți ca în locurile publice să se comporte mai liniștit, însă acasă să-l lași, fără reguli!

6. Să se cațăre

Copilul vrea să exploreze, să încerce totul singur. Și dacă de fiecare dată îi vei interzice și-l vei proteja de pericol, el poate deveni un copil complexat. Lasă-l să se cațăre, însă monitorizează cu atenție siguranța. Sau mai bine arată-i cum să facă acest lucru corect.

7. Să se joace cu apa

Da, peste tot va fi umed, murdar, dar cât este de distractiv! În loc să te superi și să te gândești că trebuie să faci ordine, mai bine stropiți-vă împreună. Pentru ambii va fi o descărcare emoțională și o amintire pe viață.

8. Să stea în băltoace

Oh, băltoacele pentru copii sunt o sursă de bucurie și fericire. În loc să țipi la copil când sare într-o băltoacă, mai bine cumpără-i cizme de cauciuc și echipament pentru a putea explora liber această lume acvatică neexplorată.

9. Să atingă lucruri care se sparg

În loc să-i interzici, mai bine explică-i că această vază este foarte fragilă și costisitoare și trebuie să fie atent cu ea. Dacă totuși copilul a spart ceva, nu te grăbi să strigi. Reacționează pozitiv spunând: “Pentru fericire!”, apoi împreună măturați podeaua.

10. Să aibă propria opinie

Lasă copilul încă din primii ani să-și exprime opinia cu privire la orice subiect: de la îmbrăcăminte până la meniul pentru cină.

11. Să se joace cu vasele

Ceea ce nu poate fi atins și poate fi periculos pentru copil – ascunde. Însă cutiile din plastic, lingurile și tigăile – pot deveni pentru el un set excelent de jucării. Poți chiar să prepari un terci și să-i permiți să-l transfere dintr-o oală în alta. Copilul tău se va distra excelent!

12. Să adoarmă cu lumina aprinsă

Mulți copii se tem de întuneric, mai ales după vârsta de 3 ani. Nu stinge lumina, mai bine cumpără un bec de noapte frumos și stai alături de el până când adoarme.

13. Nu-l certa dacă nu mânâncă totul

Nu tortura copilul cu terciuri și supe, pe care nu le vrea. Prânzul nu ar trebui să fie o tortură, ci plăcere. Numai în acest caz îi va aduce beneficii. Și pentru ca apetitul micuțului să fie mai mare pregătește-i cât mai puține gustări între mese și respectă cu strictețe regimul de alimentație.

14. Să viseze

Tu, ca nimeni altcineva îți cunoști copilul. Învață să distingi fantezia de minciuna clară și intenționată. Fanteziile – sunt un joc, sunt propriul univers al copilului. Minciuna – este un fenomen inacceptabil și un semn că micuțul nu are încredere în tine.