Cum părinții cu propriile mâini își fac copiii neascultători? Iată 7 greșeli tipice pe care le comit

Adesea, părinții se confruntă cu problema că la un moment dat copilul devine complet incontrolabil și nesupus. Îi explici că este inadmisibil să se comporte așa și ridici vocea, dar totul este inutil! Părinții comit greșeli și cu propriile mâini își fac copiii neascultători. Iată care sunt cele mai frecvente:

1. Părinții ”aruncă” fraze amenințătoare

Copilul se ceartă cu tine și face totul împotriva ta? Unii părinți în astfel de cazuri încep să amenințe: “Te comporți rău, nu te mai iubesc”, “Te voi da la orfelinat”, “Te va lua nenea polițist” etc.

Copiii simt perfect falsitatea. Înșelându-ți copilul, îi pierzi încrederea, el își va considera părinții niște mincinoși, iar comportamentul doar i se va înrăutăți. E mai bine să-i spui: “Te iubesc, dar nu aprob comportamentul tău.”

2. Nu-i acordă suficientă atenție

Părinții muncesc de dimineață până seara pentru a-i cumpăra copilul cea mai modernă jucărie sau gadget. Și în loc de cuvinte de recunoștință, primește lacrimi și capricii? Atunci când copilul nu primește atenția de care are nevoie, el găsește o altă cale să o primească – neascultarea.

El nu are nevoie de cadouri, ci de o zi liberă petrecută împreună cu tine în parc. Dragostea – nu sunt darurile, ci să accepți copilul și să fii interesat(ă) de viața lui.

3. Permanent îi dau ordine

Atunci  când părinții doar îi dau ordine, el imediat se împotrivește și se încăpățânează. În acest fel copilul arată că este o personalitate. Decizia lui poate să nu fie cea mai corectă, însă este decizia lui.

4. Părinții acordă mai multă atenție copilului mai mic

Acest punct se intersectează cu al doilea. Copilul nu primește suficientă atenție și el acționează după principiul: “Dacă nu mă simt confortabil, nici voi n-o să vă simțiți.”

5. Îl critică

Un copil criticat permenent își pierde încrederea în sine, el încetează să mai încerce. Astfel îi apare gândul: “Voi fi rău, oricum nu sunt bun de nimic.”.

6. Părinții îi arată un exemplu greșit

Întârziați la întâlniri, înjurați în transport, neglijați sentimentele celorlalți? Copilul vede asta și repetă totul. Copiii sunt reflexia părinților, deși nu întotdeauna observăm acest lucru.

7. Părinții își varsă nervii pe copil

La muncă pot apărea probleme și când vii acasă imediat îți verși nervii pe copil pentru a te elibera. Apoi îți acoperi vina cu ceva delicios. Copilului nu i se formează conceptul că părinții se bucură de faptele sale bune și se întristează pentru cele rele. El poate ajunge sub mânia ta chiar și atunci când și-a făcut temele și a scos gunoiul.