10 sfaturi ale psihologului care te vor ajuta să-ți păstrezi integritatea personală

Cum să alegi între nevoile tale și ale altora, în special dacă te-ai obișnuit sa fii comod și să nu faci probleme? Cum să determini la ce ai dreptul și la ce nu ai, în special dacă te-ai obișnuit să crezi că altcineva decide acest lucru? Cum să înveți să refuzi și să interzici? Cum să-ți păstrezi integritatea personală?

Nu toți sunt pregătiți să discute aceste întrebări cu psihologul sau cu altă persoană. Mulți oameni preferă să se clarifice singuri. Sfaturile pe care le-am scris, doar indică direcția în care merită să reflectați.

1. Faceți rost de o brățară sau un inel

Atunci când vei fi întrebat despre ceva ciudat, când ți se va oferi ceva inutil sau vei fi chemat într-un loc unde nu-ți dorești să mergi, în loc de răspuns, mișcă brățara sau inelul și spune: “Mă voi gândi la asta și îți voi răspunde mâine”. Ce trebuie să faci mâine, citește mai jos.

2. Da, puteți refuza dacă nu vă place oferta.

Trebuie să vă cereți scuze doar dacă ați promis mai devreme că sunteți de acord, însă acum refuzați. În alte cazuri, nu este nevoie să vă cereți scuze pentru refuz. Nici nu trebuie să explicați refuzul.

3. Da, puteți refuza și dacă nu vă place cel care face oferta.

Și din nou nu trebuie să explicați nimic.

4. Scăpați de  obiceiul de a ghici despre dispoziția altor oameni după vocea lor

Fie întrebați direct ce nu este în regulă, fie îi lăsați cu starea lor de spirit: dacă vor dori, vor povesti singuri.

5. Nu sunteți obligați să răspundeți imediat la mesaj (sms, mesaj în WhatsApp, etc.), dacă nu aveți în asta o nevoie personală.

Dacă nu sunteți interesat de această relație, aveți tot dreptul să nu răspundeți, Da, aveți dreptul să nu fiți interesați de o anumită relație.

6. Dezvoltați-vă propria sensibilitate emoțională și corporală.

Aveți încredere în disconfortul pe care îl simțiți. Dacă sunteți manipulați, veți simți adesea un sentiment sufocant în piept sau în abdomen, iar uneori durere de cap. Stați departe de astfel de relații și situații.

7. Rușinea și vina sunt sentimente pe care doar tu le poți pune pe rafturi în viața ta.

Dacă cineva îți spune că ești vinovat sau ar trebui să-ți fie rușine de ceva – atunci pleacă.

8. Dacă partenerul tău face ceea ce nu-ți place, nu aștepta că el o să ghicească despre ce este vorba.

El nu va ghici. Roagă-l să se oprească. Și nu ești obligat(ă) să-i explici de ce, dar dacă îți dorești – explică-i. Dacă partenerul tău nu încetează să facă ceea ce l-ai rugat, asigură-te că a înțeles corect. A treia oară, pleacă.

9. Înainte de a împrumuta cuiva bani, luați-vă o săptămână pentru a reflecta, chiar dacă aveți această sumă.

10. Înainte de a accepta propunerea de a locui împreună,  oferți-vă șase luni să vă gândiți.

Nu trebuie să fiți de acord cu ceva de care vă îndoiți.