Nu ierta oamenii pur și simplu – în special bărbatul. Iată de ce…

Oamenii care au cel puțin un nivel mediu de inteligență știu că a ierta și a cere iertare – este o binecuvântare. Iertarea purifică sufletul, eliberează supărările, dependențele, ajută la restabilirea înțelegerii reciproce, îți armonizează viață, nu permite dezvoltarea bolilor psihosomatice.

De-a lungul anilor, având experiența tehnicilor psihologice, meditațiilor, lucrând și observând clienții și poveștile lor, mi s-a format o convingere clară – nu poți ierta omul dacă el nu a făcut nimic pentru asta: nu a spus, nu a rugat, nu a făcut o faptă. În special – bărbatul.

Acest lucru educă permisivitatea, desfrânarea. Indică absența limitelor tale personale și îi permite omului să-ți facă același lucru. Să ceri iertare și să ierți – este ceva spiritual, dar funcționează numai cu cei care au același nivel de valori și dezvoltare ca și tine.

În toate celelalte cazuri, cere iertare de la Dumnezeu, cere pentru tine și pentru acea persoană, cere-ți iertare ție pentru că ți-ai permis negativitate față de tine însăți, că te-ai înfuriat, te-ai mâniat. Fă acest lucru pentru ca boala să nu vină în viața ta. Iar de om îndepărtează-te: “Dumnezeu îl va ierta”.

De ce în special bărbații?

Deoarece ei încă din copilarie s-au obișnuit să fie lăudați și certați numai pentru fapte, nu și pentru stări. Pentru ei logica normală ar fi: ”Trebuie să fac ceva, pentru a fi iertat.” Dacă femeia îl iartă pur și simplu, asta nu se încadrează în imaginea masculină a lumii. Este de parcă îi spui băiatului: “Ești frumos”. Bine, e plăcut, dar jenant. Și pentru el nu este clar ce să facă în continuare.

Deci, cere iertare de la Dumnezeu, iartă-te, iar pe făptaș – Dumnezeu îl va ierta. Până când singur nu va veni la tine.

Autor: L. Akhremchik – psiholog

Sursa