5 greșeli pe care le facem într-o relație și care duc la deteriorarea ei

Omul – este o ființă care uneori reușește să strice chiar și cea mai sănătoasă și calitativă relație, să facă fapte negândite sub influența impulsului sau să-și permită să se scufunde într-un mod de gândire negativ.

Iată cele mai frecvente greșeli pe care le facem într-o relație și cum le putem evita:

1. Presupunem că partenerul va ști întotdeauna când ceva nu este în regulă cu noi.

La prima vedere, este o presupunere minunată că partenerul ne poate citi gândurile, dar, din păcate, ea duce la multe dezamăgiri. Ne spunem: “totul este în ordine”, în speranța ca el va întelege totul de la sine. Dar această așteptare nerealistă exercită prea multă presiune asupra unei persoane și, în cele din urmă provoacă supărările. Învățați să fiți răbdători și să interpretați cu exactitate modul în care vă simțiți, fără a lăsa partenerul să se piardă în presupuneri.

2. Ne-am obișnuit să învinuim, în loc să împărtășim temerile și dezamăgirile pe care le avem

E prea ușor să dăm vina pe cei pe care-i iubim cel mai mult. Mai eficient ar fi să-ți exprimi dezamăgirile față de partener, pentru a te simți mai încrezătoare și mai sigură. Dacă vei căuta vinovatul, vina în timp se va transforma în amărăciune atât pentru tine, cât și pentru omul drag. Împărtășește cu sinceritate durerile și temerile tale, asta va duce la înțelegerea reciprocă și nu la certuri.

3. Comparăm relația noastră cu relația altor oameni 

Probabil vă uitați la prietenii apropiați și vă întrebați de ce vă deosebiți de ei – și uneori vă pare că relația lor este mai sănătoasă, mai puternică și mai bună. Din păcate, nu cunoaștem toate capcanele și părțile întunecate ale relațiilor externe, care nu se văd la suprafață. Dacă prietenii voștri ar fi gata să se deschidă și să împărtășească fără jenă ceea ce se întâmplă cu adevărat, cel mai probabil veți înțelege că relația voastră este cu adevărat minunată.

4. Suntem fie prea retrași, fie prea atașați

Foarte des în relație suntem prea aproape sau prea departe. Dacă partenerul ne supără, ne închidem în frică și ne punem masca indiferenței, atunci când ne doare. Acest comportament poate fi transmis din copilărie ca o consecință a influenței părinților sau este rezultatul unor relații anterioare eșuate sau toxice. Asta ne obligă să dezvoltăm două tipuri de reacții în raport cu partenerul actual: atașament dureros sau evitarea atașamentului. A găsi mijlocul de aur nu este ușor, dar totuși e vorba despre sinceritate și încredere, care sunt vitale într-o relație sănătoasă.

5. Permitem incertitudinii să ne goneasccă într-o stare constantă de frică.

Este prea ușor să intrăm în euforie la începutul relației, uitând că ea poate fi asociată cu incertitudinea și problemele. În viață, totul mereu se schimbă: ne putem îmbolnăvi, putem pierde locul de muncă, ne putem confrunta cu dificultăți financiare. Și acest lucru este, probabil, cel mai dificil într-o relație, atunci când conștientizezi că într-o zi te vei trezi și partenerul tău a dispărut sau s-a schimbat dramatic, și va trebui să supraviețuiești cu  sau fără el. Este nevoie de mult curaj pentru a accepta incertitudinea, dar atunci când o vei face asta îți va permite să privești dificultățile ca o componentă inevitabilă a relației, și nu ca o amenințare pentru ea.