Efectul Rosenthal: Iată cum îl poți folosi pentru a-ți îndeplini dorințele!

Ai observat că de multe ori poți anticipa cum se va dezvolta o relație sau cum se va încheia o acțiune? Ești surprins, dar asta nu se datorează intuiției tale uimitoare, ci ..autoîmplinirii profeției!

Da, ai știut în prealabil că acest bărbat nu va fi interesat de tine! Și înțelegeai perfect că fiul tău nu va lua examenul. Și că șeful nu te va lăuda pentru sarcina îndeplinită perfect. Oh, se pare că ești un clarvăzător? Nu, și încă o dată nu. Nu ai niciun dar special.

Adevărul este că tu … ți-ai programat o variantă sau alta a evenimentelor. Și Universul ți-a oferit ceea ce ai așteptat. Ai așteptat că soțul te va trăda – și iată-l în pat cu altă femeie. Ai așteptat ca prietena nu-ți va aprecia noua ținută – și iată că răsucește buzele, sugerând că nu ai gust.

Acest fenomen se numește efectul Pygmalion sau Rosenthal (după numele omului de știință care l-a descoperit). Și funcționează nu numai în momentele de rutină, ci și în știință. De exemplu, dacă experimentatorul așteaptă un anumit rezultat dispersând atomii în centrifugă, atunci cel mai probabil îl va primi. E ciudat? Oare de ce?

Se pare că profeția care se autoîmplinește este ceva care te poate condamna la eșec sau îți poate dărui succes neașteptat. De exemplu, dacă crezi cu tărie că aspectul și abilitățile tale mintale sunt sub nivelul mediu, îți poți căuta fără succes sufletului pereche ani de zile. Convingerea că ești neatractivă se dovedește a fi mai puternică decât obiectivitatea.

Credința în forțele proprii îți dictează stilul de comportament, respectiv și atitudinea celor din jur față de tine se schimbă, ca rezultat – îți atingi scopul.

Cum poți utiliza efectul Pygmalion?

Mai întai, să ne amintim legenda despre Pygmalion și Galatea. Sculptorul Pygmalion a sculptat din marmură statuia unei fete și s-a îndrăgostit de ea. El își dorea foarte mult ca ea să învie și să devină soția lui. Zeii buni i-au îndeplinit dorința. Galatea a fost exact așa cum a visat-o Pygmalion, nu numai la exterior, ci și după caracter. Așa cum și-a imaginat-o…

Inventează-ți viitorul! Așa cum îți dorești să-l vezi. Trebuie să crezi sincer că vei trăi mulți ani fericiți împreună cu soțul tău. Să crezi sincer că urmașii tăi vor putea deveni oameni de succes și autosuficienți. Că planurile tale neapărat se vor realiza.

Zici că e dificil? Te împiedică setările interioare și complexele? Încearcă să le înlocuiești cu afirmații. De exemplu, dacă începi ceva important și întotdeauna ai gândul: “Nu voi reuși, sunt atât de lentă!” Înlocuiește-l: “Voi face totul la timp, voi reuși”.

Sursa