De ce unii oameni ne irită? Psihanalistul Carl Gustav Jung ne explică de ce ni se întâmplă asta!

După cum afirmă scriitorul Hermann Hesse și psihanalistul Carl Jung, dacă cineva spune sau face ceva care pare egoist sau nepoliticos și noi ca răspuns simțim furie sau dezamăgire, înseamnă că în această experiență există ceva care poate spune multe lucruri despre noi înșine.

Ideea este că reacția noastră emoțională negativă la neajunsurile percepute a altor persoane, reflectă ceva ce se întâmplă în interiorul nostru.

Proiecția psihologică – este un mecanism bine cunoscut de autoapărare. Acesta provoacă proiecția propriilor neîncrederi, insecurități, deficiențe și neajunsuri asupra ceilorlați. Când judecăm pe cineva că este nepoliticos, egoist sau prost, într-un fel facem asta pentru a evita confruntarea acestor caracteristici în noi înșine.

În lucrarea sa “Cercetarea fenomenologiei sinelui”, Jung vorbește despre o “umbră” – partea necunoscută, întunecată a personalității.

Este întunecată, pentru că este instinctivă, irațională și primitivă, constând din astfel de impulsuri cum sunt: pofta, puterea, lăcomia, invidia, mânia și furia. Dar este și o sursă ascunsă de creativitate și intuiție. Conștientizarea și integrarea aspectului din umbră este esențial pentru sănătatea psihologică – proces numit de Jung, individualizare.

Umbra este întunecată, pentru că este ascunsă de lumina conștiinței. Potrivit lui Jung, suprimăm aceste aspecte întunecate ale inconștientului, de aceea mai devreme sau mai târziu începem să le proiectăm asupra altora.

Adesea este trist să urmărim cum unii oameni își confundă propria viață cu viața altora, rămânând complet incapabili să vadă că această tragedie se întâmplă în ei și cum continuă să o hrănească și să o susțină.

Nu, nu omul sau comportamentul lui ne deranjează, ci reacția noastră față de el. Și putem folosi această reacție ca instrument de reflecție, pentru a afla de ce apare această furie și iritare.

La un nivel interior profund, știm că toți oamenii în esență sunt aceeași. Nu este “altcineva”. Suntem “noi” sau al “nostru”, exprimat în diferite organisme, cu puncte de vedere diferite.

Fiecare dintre noi are o umbră, precum și libertatea de a lua propriile decizii. Și fiecare dintre noi este capabil să facă ceea ce îl va deranja. Și exact apariția acestui sentiment de anxietate ne face să opunem rezistență aspectului din umbră al personalității. În acest caz, emoțiile negative pe care le avem în legătură cu comportamentului altora (iritare, furie, răutate), pot fi folosite pentru a ne studia cu atenție reacțiile, a face unoștință cu umbra noastră și, în cele din urmă, cu personalitatea în toate aspectele ei.

Sursa