9 acțiuni fundamentale ale bărbatului pentru a ocupa Poziția Tatălui

Toată lumea știe că în viața copilului sunt importanți ambii părinți. Pentru dezvoltarea armonioasă atât a copilului, cât și a familiei, fiecare dintre ei trebuie să îndeplinească anumite funcții. În psihologie, funcția tatălui este numită cu un termen special – poziția Tatălui.

Dacă tata va reuși la timp să ia această poziție, atunci relația sa cu copiii și soția, se va forma mult mai ușor pe tot parcursul vieții și el nu o singură dată va auzi: „Tată, ești cel mai bun din lume.”

9 acțiuni fundamentale ale bărbatului pentru a ocupa Poziția Tatălui:

1. Să apară. 

Figura Tatălui trebuie să apară. Ea apare în conștiința copilului atunci când înțelege că mama pe care o considera doar a lui, uneori pleacă. Nu pleacă pentru totdeauna și nu oriunde. Se duce la a treia persoană, care de asemenea are unele drepturi asupra ei. A treia persoană – este Tata. În această perioadă, tata intră în conștiința copilului ca figură separată, care îndeplinește anumite funcții specifice. Și cea mai importantă în acest moment este

2. Să-și ceară drepturile asupra mamei.

Tatăl este soțul mamei copilului. Și ea îi aparține. Copilul – este fructul iubirii, iar pe primul loc întotdeauna este – relația părinților. Copilul este doar un copil – căruia i se oferă grijă, educație, jocuri. Dar nu copilul dictează regulile de comunicare în casă și deține lumea din familie. De aceea,

3. Următorul lucru pe care trebuie să-l facă bărbatul este să ia poziția Tatălui, care știe cum este corect și cum este greșit. Adică poziția Legii și a Ordinii. Tatăl trebuie să dicteze și să stabilească regulile familiei, să normalizeze comportamentul copiilor și al mamei. Dar aici este foarte important:

4. Ca bărbatul însuși să cunoască regulile și normele de comporatment și să le respecte.

Un tată de 40 de ani, care stă întins pe canapea și se plânge că are o viață eșuată, pentru că propria mamă nu-l iubește și nu are grijă de el, iar toți angajatorii nu-i apreciază talentul, de aceea el nu se angajează deja de 2 ani – nu va crea în copil imaginea Tatălui, cu care ți-ai dori să te asemeni și care, în principiu, poate fi numit cu mândrie Tata. Dacă tata îndeplinește propriile reguli și norme de conduită, nu va fi deloc dificil pentru el,

5. Să limiteze grija excesivă a mamei, dorința ei să prevadă totul și să-i aștearnă copilului un covoraș moale sub fund. Tata probabil știe că cel mai de preț lucru pe care nu-l poți cumpăra cu bani este propria experiență de viață. Și poți dobândi această experiență din propriile greșeli, urcușuri și coborâșuri. Prin urmare, un astfel de tată va controla femeia și dorințele ei de a face totul “așa cum e mai bine, așa cum ea știe”. Tata creează condițiile necesare pentru dezvoltarea independenței copilului. Independența fiului și a fiicei, ca și toate celelalte dorințe și trăsături ale lor se manifestă diferit, de aceea:

6. Tata își tratează fiul și fiica diferit. A fi tatăl unei fete înseamnă – sensibilitate, a fi tatăl unui băiat – înseamnă bărbăție. Acestea sunt două relații diferite – citiți și aflați cum tata își poate trata fiul și fiica. Tratați copiii în funcție de genul lor. Dar și pentru băiat și pentru fată va fi util dacă tata va putea:

7. Învăța copiii să reziste tuturor dificultăților vieții.

Tata este persoana care-i oferă ocazia copilului să facă o alegere independentă, îi oferă ocazia să obțină propria experiență și, indiferent de rezultat, îi arată că viața – continuă. Pe un exemplu personal, acest lucru poate fi văzut foarte bine (tata a fost concediat, a pierdut toate acțiunile sau banca în care își păstra economiile a dat faliment – viața continuă.) Tata nu face crize de isterie.

8. Cel mai important lucru pe care îl poate face un tată pentru copiii lui – ar fi să o iubească pe mama lor. Dacă relația dintre părinți este plină de dragoste, respect, încredere, există capacitatea de a negocia, atunci figura Tatălui se va manifesta neapărat în mintea copilului. Imaginea Tatălui, căruia îi pasă de mama, pentru băiat, va fi un exemplu de imitație, iar pentru fata un vis în relațiile ulterioare.

9. Este important nu timpul petrecut împreună cu tata, ci calitatea acestei comunicări.

Dacă tata vine târziu de la muncă, asta nu înseamnă că el este rău și absent în viața copilului. Trebuie să înțelegem și să acceptăm că mărimea comunicării nu poate înlocui calitatea ei – un interes viu pentru hobby-urile copilului, pentru succesele și necazurile lui, sprijinul moral și material, în special în începuturi, se pot încadra în câteva minute pe care copilul le va ține minte atunci când se va despărți de tatăl său.

Autor: S. Ripka – psiholog

Sursa