Osho: ”Doar tu ești motivul a tot ce ți se întâmplă. Tu îți creezi paradisul și iadul…”

Pentru schimbări este important să-ți asumi responsabilitatea pentru tot ceea ce faci în viața ta: fie că e vorba de furie, bucurie, rău sau bine, iad sau rai. Atunci când înțelegeți că tu ești motivul a tot ceea ce ți se întâmplă, când conștientizezi și accepți această responsabilitate, gândurile încep să se schimbe. Fiți deschiși noilor oportunități!

Ca exemplu o să vă aduc această parabolă:

Un om călătorea și brusc a ajuns în paradis. În India, conceptul de paradis – este pomul îndeplinirii dorințelor. De îndată ce te așezi sub un astfel de copac, orice dorință ți se va îndeplini.

Acest om era obosit și a mers să doarmă sub un astfel de copac. Când s-a trezit, a simțit o foame teribilă și s-a gândit:

– Mi-e foame. Mi-aș dori puțină mâncare…

Și imediat, de nicăieri, apare mâncarea. Era atât de flâmând încât nu și-a pus întrebarea de unde a apărut (când ți-e foame, nu gândești).

Apoi, când și-a potolit foamea s-a uitat în jur. Acum simțea plăcere. Avea un alt gând:

– Dacă aș putea să beau ceva …

În paradis nu există interdicții, imediat a apărut un vin bun. Stând la umbra copacului și savurând în liniște vinul, suflat de briza rece a paradisului, începu să se întrebe:

– Ce se întâmplă? Ce se întâmplă? Poate visez? Sau sunt niște fantome care îmi fac o farsă?

Și au apărut fantomele. Erau teribile, crude și dezgustătoare – exact așa cum și le imagina.

Omul s-a speriat și s-a gândit:

– Acum, cu siguranță mă vor omorî.

Și l-au omorât.

În această parabolă se ascunde un mare sens.

Mintea ta – este copacul care-ți îndeplinește dorințele și orice lucru la care te gândești mai devreme sau mai târziu, se va împlini.

Uneori uiți complet că ți-ai dorit ceva și nu poți găsi sursa de la ce a început totul. Însă dacă privești mai profund, vei descoperi că gândurile tale îți creează viața, te creează pe tine. Ele îți creează paradisul și iadul. Suferința și bucuria. Lucrurile rele și cele bune…

Fiecare dintre noi – este Vrăjitor, este Creatorul vieții sale. Fiecare își țese lumea magică din jurul lui … și apoi se dovedește a fi legat. Păianjenul se prinde singur în propria plasă.

Nimeni nu te torturează, decât tu însuți… Iar atunci când conștientizezi acest lucru, lucrurile încep să se schimbe. Atunci poți să întorci totul invers, îți poți transforma iadul în paradis. Totul este responsabilitatea ta.

© Osho

Sursa