Iată care sunt cele 7 Tipuri de Plâns și ce Înseamnă Acestea

Diferiți observatori au încercat să înțeleagă sensul plânsului uman, începând probabil cu Aristotel. Se pare că pot exista cel puțin șapte feluri de plâns. Fiecare dintre ele are propriul scop. Uneori sensul este inconștient.

1. Plânsul cathartic

Aristotel a scris despre plânsul cathartic și l-a descris ca fiind cel mai profund tip de plâns – care duce adesea la catharsis sau la o transformare a personalității și la noi perspective. Oamenii pot cădea în lacrimile de transformare când participă la înmormântări, urmăresc un film trist, întâlnesc un eveniment tragic, cum ar fi moartea unui om apropiat. Lacrimile devin suspine profunde care nu pot fi controlate, ele pot dura o perioadă lungă de timp, uneori câteva zile la rând.

2. Plânsul de bucurie

Un astfel de plâns poate apărea din cel puțin două motive:

– Omul simte bucuria sau fericirea pe care nu a simțit-o de mult timp. Bucuria provoacă un răspuns emoțional, exprimat în lacrimi.

– Oamenii experimentează acea fericire (sentimentul de grijă) care le-a lipsit în trecut.

3. Plânsul de Furie

Dacă ați auzit vreodată un copil care plânge înfuriat, veți înțelege imediat despre ce vorbesc. Atunci când copiii nu obțin ceea ce vor, plânsul lor devine mai rău și mai răsunător. Strigătul supărat spune că micuțul are nevoie de atenția ta chiar acum! Adulții de asemenea se pot supăra și scopul lor este același: ca tu (sau lumea) să știe despre ceva important, ceea ce ei nu pot obține.

4. Plânsul de Durere

Uneori oamenii se rănesc și asta provoacă dureri puternice. Această durere este atât de acută, încât provoacă lacrimi. Chiar și cei mai duri bărbați, cum ar fi boxerii, vor plânge atunci când durerea este suficient de mare. La unele persoane, plânsul poate fi legat de dorința de compasiune. În alte cazuri, aceasta este pur și simplu o acțiune reflexă a corpului ca răspuns la durerea severă.

5. Plânsul de manipulare

Aceste lacrimi adesea mai sunt numite și ”lacrimi de crocodil” și au scopul de a face pe cineva să se simtă vinovat sau să manifeste compasiune. Scopul acestui plâns este dorința de a schimba cursul situației în favoarea ta.

6. Plânsul pentru reducerea stresului

Acesta este plânsul pentru care femeile au permisiune – atât intern, cât și social. Și este minunat, pentru că într-o asemenea situație, de exemplu, un bărbat ar arăta ciudat și ar primi o etichetă neplăcută. Barbații, din nefericire, sunt mai rezervati în emotii.

În acest tip de plâns nu există niciun motiv ascuns . Este pur și simplu o eliberare.

7. Mila de sine

Uneori oamenii izbucnesc în plâns pentru că le este milă de sine. De exemplu o femeie poate auzi că pritena ei a câștigat la loto și în loc să se bucure pentru ea, începe să plângă și să-i fie milă de propria persoană. Sau atletul se poate răni și, fiind în pat la recuperare plânge: “De ce toate astea mi s-au întâmplat mie?”

Autor: Gerald Schoenewolf, Ph.D.

Sursa