Aceste 10 fraze le poți utiliza atunci când copilul nu te ascultă

Copilul este cea mai bună oglindă a noastră. Și când se comportă prost, gândește-te, ce ai făcut greșit. În primul rând, comunici corect cu el? Trebuie să comunici cu copilul așa cum ți-ai dori să comunice cu tine.

Aceste 10 fraze pozitive sunt un început excelent, dacă vrei să-ți schimbi tonalitatea de comunicare cu copilul tău:

1. “Ce trebuie să-ți amintești?” în loc de: ”Fii atent”

Exemplu: “Ce trebuie să-ți amintești când te joci în parc?” Sau “Te rog, când mergi pe acest zid, mișcă-te încet, ca o broască țestoasă precaută”.

Copiii de multe ori ignoră frazele pe care le repetăm frecvent. Fraza “fii atent” nu poartă mesajul corect, de aceea ea trebuie spusă mai exact. Spune-i despre măsurile de precauție sau despre ceea ce dorești să-i transmiți.

2. ”Te rog, vorbește calm” în loc de: ”Încetează să țipi!, ”Fii mai calm”

Exemplu: “Te rog vorbește mai încet sau în șoaptă” (spune-i în șoaptă) sau: “Îmi place cum cânți, dar mergi în camera ta sau afară dacă vrei să faci asta cu voce tare”.

Unii copii, desigur, țipă mai tare decât alții. Arată-i copilului tău unde poate face asta, pentru a nu-i deranja pe ceilalți, folosește puterea șoaptei. În combinație cu contactul vizual și senzitiv, șoapta – este o modalitate incredibil de eficientă pentru a-i face pe copii să asculte.

3. ”Vrei să faci asta singur sau ai nevoie de ajutor?” în loc de: ”A treia oară îți spun, îmbracă-te!”

Exemplu: ”Plecăm. Încalți singur panofii sau ai nevoie de ajutor?” ”Te urci singur în mașină sau ai nevoie de ajutor? ”

Majoritatea copiilor vor să li se încredințeze sarcini. Oferă-i copilului o alegere, iar abilitățile gândirii critice vor anula tentația de a se împotrivi.

4. ”Ce te-a învățat această greșeală?” în loc de: ”Puteai să faci mai bine”

Exemplu: “Ce ai înțeles când ai făcut această greșeală?” sau “Cum vei face acest lucru altfel data viitoare, pentru a nu intra din nou în probleme?”

Focalizarea atenției pe motivația schimbării comportamentului în viitor îți va aduce rezultate mult mai bune, decât să-i reproșezi pentru fapta din trecut.

5. ”Te rog….”

Exemplu: “Te rog, mângâie mai ușor câinele” sau “Te rog, pune pantofii în dulap”.

Cineva dintre noi îi spune chelneriței, baristului, prietenilor sau familiei despre ceea ce nu dorește? Doar este mai ușor și mai rapid să spui ceea ce-ți dorești.

6. “Oprește-te, expiră, iar acum cere” în loc de: “Încetează să plângi!”

Exemplu: “Hai să ne oprim, să respirăm împreună, iar acum încearcă din nou să ceri ce dorești.”

Neapărat modelează asta. Continuă să repeți acest lucru calm, până când copilul se va calma și își va schimba tonul.

7. “Plângi, sunt cu tine” în loc de: “Nu fi copil” sau “Nu plânge”.

Exemplu: “E în regulă că ești trist, o să fiu aici dacă ai nevoie de mine. Știu că poți găsi o cale să ai grijă de tine.”

Copiii reacționează pozitiv atunci când nu facem presiune asupra lor să se oprească din plâns.

8. “Voi aștepta până când termini.” În loc de: “Lasă-mă pe mine să fac asta”.

Exemplu: “Se pare că ai nevoie de timp, mă așez și te aștept.”

Părinții ar trebui să se grăbească mai puțin. Lasă copilul să-și lege singur șireturile sau să citească inscripția. Scopul este acela de a lăsa copiii să încerce, să eșueze, să încerce din nou și să-și consolideze abilitățile, astfel încât să nu depindă mereu de noi!

9. “Îmi fac griji pentru că …” în loc de: “Nu ești suficient de matur” sau “Ești prea tânăr să faci asta”.

Exemplu: “Îmi fac griji pentru tine când mergi pe acest zid, pentru că mi-e teamă că vei cădea și îți vei face rău”.

Atunci când avem propriile temeri și preocupări, copiii noștri răspund mai bine și respectă limitările noastre.  Amintește-i copilului despre risc, folosind expresia “Sunt îngrijorată ..”.

10. “Te iubesc, indiferent de orice.” în loc de: „Nimeni nu te place când ești obraznic“ sau „Nu mă săruta, odată ce ai făcut acest lucru urât.“

Exemplu: “Te iubesc, indiferent de cum te-ai comportat. Data viitoare cere jucăria, în loc să o apuci.”

La baza educației pozitive stă iubirea absolută. Asta înseamnă că dragostea noastră pentru copiii nu trebuie să depindă de comportamentul lor bun. Îi ubim cu toată ființa, indiferent de orice. Aceasta satisface nevoia copilului de apartenență, un factor cheie motivant.

Sursa