10 greșeli tipice ale părinților moderni. Iată care ar trebui să fie prioritatea voastră principală!

Mother and daughter running for school bus

Când am devenit mama, toată lumea îmi oferea milioane de sfaturi despre cum ar trebui să-mi iubesc copiii. Dar nu i-am ascultat niciodată. Pentru că foarte puțini oameni știu, de fapt, cum să educe nu doar copiii ascultători, dar și de succes și fericiți.

Vă îndemn să vă asumați responsabilitatea pentru această problemă. Prioritatea voastră principală ar trebui să fie copiii fericiți, dar nu copii ascultători.

Regula mea preferată de educație este: “Pregătește-ți copilul pentru drum, dar nu-i fura ocazia să meargă singur pe acest drum”.

Greșeala #10. Vă închinați în fața copiilor voștri

Majoritatea dintre noi încearcă să fie părinți perfecți. Le satisfacem toate capriciile: o jucărie nouă – poftim; încă o ciocolată – desigur; Problema este că ei încep să creadă că lumea se rotește în jurul lor. Și data viitoare când copilul nu va obține ceea ce dorește, el va fi foarte supărat.

Nu trebuie să ne închinăm în fața copiilor noștri. Trebuie să-i iubim. Pentru noi ei sunt centrul universului, însă nu ar trebui să se perceapă în felul acesta. În caz contrar, vor crește egoiști. Să nu obții ceea ce dorești aici și acum – este normal.

Greșeala #9: Credeți că ei sunt ideali

De la specialiștii care lucrează cu copii, aud adesea că mulți părinți sunt complet nepregătiți să accepte critici negative despre copiii lor. De îndată ce cineva îi critică, imediat îi cuprinde un val de respingere sau chiar agresiune. Uneori trebuie să intervenim cât mai repede posibil, astfel încât situația să nu iasă de sub control. Dacă profesorii vă spun că la școală copilul se comportă urât și jignește colegii de clasă, trebuie trase concluzii cu privire la copil, nu la profesori.

Greșeala #8: Întreaga voastră viață – sunt copiii voștri

Suntem mândri de copiii noștri. Când reușesc ceva important, suntem mai fericiți decât dacă ar fi propriile noastre succese. Dar totul trebuie să fie cu măsură. Trebuie să ai propria viață și propriile succese. Copiii au nevoie de un exemplu bun de urmat. Deveniți acest exemplu. Dacă vrei ca micuțul tău să trăiască o viață plină, tu singur trăiește-o!

Greșeala #7: Luați decizii în locul lor

Bineînțeles, nimeni nu-și dorește să-și vadă copilul într-o poveste neplăcută. Desigur, vrem ca el să ne aducă laude și să ne respecte pentru că ne dorim o viață mai bună pentru el.

Problema însă este că un astfel de copil nu știe să gândească independent. Și ajunge în una din cele două extreme: fie că nu poate lua nici cea mai simplă decizie, fără participarea părinților, fie că începe să uite că permisivitatea totală este anormală. Nu decideți în locul lui cine ar trebui să fie. Nu este acea manifestare a iubirii de care are nevoie copilul.

Greșeala # 6: Educație competitivă

Fiecare părinte își dorește să aibă un copil mai bun decât alții. Să învețe mai bine, să aibă cele mai bune rezultate sportive. Mulți părinți devin obsedați de acest lucru, astfel încât copilul lor începe să privească viața ca fiind o competiție nesfârșită. Însă viața noastră nu este doar sudoare și luptă. Viața este, de asemenea, bucurie. Mai bine încercați să-i insuflați copilului ideea că victoria cu orice preț nu este singurul lucru care contează. Nu victoriile îl caracterizează pe om, ci caracterul său.

Greșeala #5: Îl lipsiți de copilărie

Cu cât copilăria lui este mai fericită, cu atât va crește o persoană mai fericită.  Este un imperativ, dovedit de oamenii de știință. Cea mai sigură modalitate de a priva copilul de copilărie este să-l încărcați cu teme, diferite cursuri, sport, studierea limbilor străine,etc. Și ne mai dorim ca ei să ne ajute și la treburile casnice. Dar, în același timp, nu trebuie să uitați că orice copil ar trebui să aibă dreptul la copilărie.

Greșeala #4: Vă doriți să aveți un copil “corect”, nu unul “adevărat”

Începem să facem planuri pentru copiii noștri, când sunt încă în pântecele nostru. Visăm că vor crește și vor realiza mai multe lucruri decât noi. Dar ironia este că nu puteți obține acel copil ideal la care îl visați. Nu încercați să schimbați în copil ceea ce nu vă place. Nu-l obligați să devină cel pe care îl vezi în visurile tale. Lasă-l să devină ceea ce vrea să devină.

Greșeala #3: Uitați că acțiunile sunt mai importante decât cuvintele

Ne dorim să fim perfecți pentru copiii noștri. Dar majoritatea dintre noi uită că instrucțiunile morale funcționează doar într-un singur caz: dacă noi înșine le urmăm.

De aceea, data viitoare când vă certați copilului pentru că arată lipsă de respect față de colegi, întrebați-vă: poate copilul a văzut un exemplu negativ la voi?

Greseala # 2: Judecați parinții după copiii lor

Atunci când întâlniți un copil prost crescut, imediat începeți să credeți că el are părinți răi. Însă acest lucru nu întotdeauna este adevărat. Nu există adulți perfecți și copii “din plastilină”. În lume nu există nimic ideal, la fel cum nu există nimic fără speranță. Nu știm niciodată cât de mult își fac griji alți părinți pentru copiii lor. De aceea nu ar trebui să-i judecați.

Greșeala #1: Îi subestimați caracterul

Fiecare copil are propriul caracter și propria busolă morală interioară. Nu încercați să-l educați după șabloanele scrise în cărți. Fiecare copil are nevoie de propria abordare. Principalul lucru de care ar trebui să vă faceți griji – este caracterul. Și singurul mod de a-l căli – este să-i oferiți cât mai multă libertate. Nu ascundeți copilul de lumea reală. Iubirea voastră nu ar trebui să devină pentru el o închisoare!

Autor: Kari Kubiszyn Kampakis

Sursa