Cu cât mai mult le oferim copiilor, cu atât mai puțin ei sunt capabili și dispuși să facă ceva…

Toți ne dorim să ne facem copiii fericiți. Le dorim doar ce este mai bun. Însă uneori se întâmplă că începem să confundăm conceptele și  amestecăm propriile priorități în viața altcuiva.

Sarcina noastră ca părinți și educatori – este să învățăm copiii să învețe. Să învețe să caute informațiile necesare și să separe adevărul de minciună. Să-i învățăm să evite obstacolele cu pierderi minime – atât fizice, cât și morale.

Cum să ajutați copilul să devină matur și independent?

În primul rând să nu-i oferiți decizii în formă gata; să nu obțineți posibilul și imposibilul; să nu vă ”omorâți” de dragul lui; să nu-l răsfățați, ci să-l iubiți. Da, uneori e mai ușor să faci totul singur. Dar… Cu cât mai mult le oferim copiilor, cu atât mai puțin ei sunt capabili și dispuși să facă ceva…

În opinia mea, lucrurile primare în dezvoltarea personalității copilului vor fi:

1. Independența fizică

Fie că e vorba de primii pași, mâncarea, toaleta, alegerea jucăriilor în magazin, săriturile în piscină…de îndată ce vedeți în copil pregătirea pentru acțiune, eliberați-l. Nu faceți presiune asupra lui, permiteți-i să meargă pe calea lui. Protejați-l de ”căderi” și preîntâmpinați-l despre consecințe, dar nu faceți nimic în locul lui.

2. Mobilitate suficientă

Amintiți-vă că numai energia generează energie. Inacțiunea o omoară. Nu lăsați copiii să devină leneși. Nu vă permiteți voi să fiți leneși. Fiți un exemplu pozitiv. Plimbări, drumeții, sport – toate acestea sunt necesare copiilor, precum aerul. Fără asta, ei încetează să mai fie copii.

3. O atmosferă casnică calmă și de încredere

Acesta este un punct foarte important. Dacă situația din casă este tensionată, atunci nu poate fi vorba despre încredere și independență. Pentru orice copil, casa este locul în care întotdeauna este iubit și așteptat. Încercați să nu aduceți răul de pe stradă în casă, nu strigați și nu discutați cu voce tare nemulțumirile și greșelile voastre.

5. Mesele familiale și conversațiile

Este atât de minunat când toată familia se strânge în jurul mesei și există comunicare directă. Atunci când cei mici ascultă amintirile adulților, ei învață din experiența lor, iar adulții, la rândul lor, nu împiedică tinerii să-și exprime punctul de vedere. Acest schimb – este cel care oferă putere și ne ajută să luăm decizii corecte.

6. Limite exacte admisibile și unicitatea acțiunilor voastre

Chiar și unui om adult, acest lucru îi face viața mai ușoară, iar copiilor cu atât mai mult. Nu schimbați deciziile ca mănușile. Nu permiteți ambiguitatea frazelor și deciziilor în cadrul familiei. Puneți-vă de acord în prealabil și cereți tuturor membrilor familiei să respecte tactica aleasă. Niciodată nu vă certați și nu înjurați în fața copiilor. Asta este o lovitură dură pentru psihicul copilului.

Ce altceva mai puteți face pentru copii ca părinți:

– fiți mereu de partea copilului;

– ascultați-l și nu-l întrerupeți;

– minimizați situațiile de stres;

– protejați-i copilăria:

– călătoriți mult;

– învățați limbi străine;

– duceți un mod sănătos de viață;

– învățați poiezii și texte pe de rost;

– nu-i verificați temele;

– nu acordați atenție notelor;

– dezvoltați-vă propriul sistem de bonusuri, mai optim;

– nu vă fie teamă de pedepsele bine meritate (dar, desigur, nu cele fizice);

– lăudați copiii pentru succes;

– nu-i certați pentru eșec;

– explicați-le cauzele și consecințele;

– nu trageți concluzii pripite;

– nu-i umiliți sau rușinați;

– spuneți-le adevărul;

– discutați despre orice subiect cu copiii;

– nu-i comparați niciodată cu voi înșivă sau cu alți copii;

– participați la toate activitățile copiilor;

– fiți mândri și respectați întotdeauna copiii;

Sursa