Fă-ți ordine în gânduri, emoții și timp, urmând aceste sfaturi!

Woman vacuum cleaning under water

Dezordinea în viață – nu este nimic altceva decât reflectarea minții noastre prea ocupate. Însă aducând armonie în jurul nostru, putem ordona și spațiul nostru intern.

Timpul

Gândește-te 5 minute la tot ce trebuie să faci. Apoi desenează un pătrat pe o foaie de hârtie și divizează-l în patru mai mici. În primul pătrat scrie “Important și urgent”, al doilea – “Important, dar nu urgent”, al treilea – “Urgent și dar nu important”, și ultimul  – “Nu e urgent și important”. Astfel, vei putea rezolva patru tipuri de sarcini.

Complează aceste patru pătrate cu sarcini. Analizează-le. Unde s-au acumulat cele mai multe sarcini? Poți schimba ceva cu locul?  Nu ai uitat nimic? Acum scrie sarcinile într-un jurnal. Important și urgent – sunt pentru următoarele câteva zile, iar cele care nu sunt importante și urgente, le poți realiza într-o lună sau în mai multe luni.

Emoțiile

Este imposibil să scăpăm de emoții, însă le putem găsi un loc potrivit, învățând cum să le recunoaștem și să le înțelegem.

Ai reacționat la un eveniment care te-a dezechilibrat și ți-a provocat o reacție.

Fă ordine în scenariu: dacă ne pierdem echilibrul sufletesc, pentru asta întotdeauna există un motiv. Înainte ca mintea să preia controlul și să încerce să stingă emoția, să o rețină sau să o explice, s-a întâmplat ceva care a devenit un semnal de alarmă pentru corp. Încearcă să identifici acest eveniment: ce ai văzut, auzit, atins?

Distinge ceea ce simți: ce ai simțit ca răspuns la acest eveniment primar? Frică, mânie, tristețe? Ce ai vrut să faci – să fugi? Să lupți? Să te prefaci că ai murit?

Trasează o linie între exterior și interior: ceea ce simți, îți aparține – acceptă și ia în considerare acest lucru. Ceea ce a făcut, a spus sau s-a gândit altă persoană – rămâne responsabilitatea ei. Contextul evenimentului poate fi nefavorabil pentru tine, dar nu poți face nimic cu asta.

Gândurile

Nu încerca să scapi de gândul neplăcut – în loc de asta “neutralizează-l”, lipsindu-l de putere asupra ta. Gândul este doar una dintre idei despre realitate. Când te gândești “nu pot să-mi ridic mâna”, oricum ești capabil să o faci! Dacă îți vine în minte: “Sunt un ticălos”, amintește-ți că, în realitate nu este așa. Pentru a privi situația dintr-o parte, schimbă formularea: “Mintea mea mi-a spus că … sunt un ticălos.”

Încearcă să privești obiectiv gândul: deseori el reprezintă o denaturare cognitivă (un mod eronat de a procesa informația). De exemplu, memorezi numai detaliile negative (abstracție selectivă). Sau tragi concluzii pripite și negative sau “citești gândurile” altora (deducere arbitrară). Învață să recunoști aceste abateri, care alimentează frustrarea și te aruncă într-o capcană.

Sursa